40. Matićevi dani u Ćupriji od 9. do 13. septembra !!!

  • Izvor: Narodna biblioteka „Dušan Matić“ / MEDIA PS

04/09/2021

U septembru 2021. godine, Narodna biblioteka „Dušan Matić“ i Opština Ćuprija obeležavaju značajan jubilej: 40 godina trajanja kulturne manifestacije Matićevi dani.

Manifestacija je posvećena književniku i akademiku Dušanu Matiću, koji je rođen u Ćupriji 13. septembra 1898. godine.

Nakon smrti Dušana Matića (12. septembar 1980), u želji da se na dostojanstven način oduže svom sugrađaninu, tadašnji kulturni poslenici Ćuprije organizovali su 29. maja 1981. godine „Dan Matića“. Tog majskog dana, u Galeriji Doma JNA, u prisustvu njegove supruge Lele Matić, otvorena je izložba crteža Dušana Matića.

Tada se rodila ideja o pokretanju jedne kulturne manifestacije posvećene Dušanu Matiću i koja bi se održavala svake godine. Samo mesec dana nakon otvaranja „Dana Matića“, 29. juna 1981. godine na Skupštini Samoupravne interesne zajednice kulture Opštine Ćuprija doneta je Odluka o uspostavljanju „Matićevih dana“. I već 13. septembra 1982. godine u Galeriji Doma JNA otvorena je izložba slika akademika Peđe Milosavljeveća. Time su otvoreni prvi Matićevi dani koji traju već četiri decenije.


Cilj Manifestacije je pre svega promocija i afirmacija mladih literarnih stvaralaca, sećanje na život i rad Dušana Matića, podržavanje kulturnih i tradicionalnih vrednosti, ali i promovisanje novih tendencija u savremenom stvaralaštvu u oblasti kulture i umetnosti.

Program Manifestacije je zamišljen sa namerom da se taj avangardni duh ogleda u svakom segmentu pojedinačno, a kao niz kulturnih dešavanja koja će svojim sadržajem privući najrazličitiju publiku.

Ovogodišnji 40. Matićevi dani svojim sadržajem i kvalitetom uspešno promovišu savremeno stvaralaštvo u književnosti, ali i u drugim oblastima kulture i umetnosti.

Centralni deo kulturne manifestacije Matićevi dani je dodela prestižne književne nagrade „Matićev šal“ i održavanje okruglog stola – naučnog skupa o životu i stvaralaštvu Dušana Matića.

Tokom 40 godina trajanja Manifestacije kroz Ćupriju i našu Biblioteku prošao je impresivan broj najznačajnijih imena srpske kulture i umetnosti: književnici, slikari, muzičari, glumci, književni kritičari…

Budući da imaju tako dugi vek trajanja, Matićevi dani su danas jedna od najvažnijih književnih manifestacija u Srbiji.

Značaj književne
manifestacije Matićevi dani za kulturni život Srbije prepoznalo je i Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije koje, zajedno sa Opštinom Ćuprija, učestvuje u sufinansiranju Manifestacije.

KULTURA VESTI GRADA ĆUPRIJA