Uz pomoć savremenih skenera otkrivaju se krijumčari!!!

  • Izvor: novosti.rs

26/10/2017

KOMBI, naizgled običan, nedavno je zaustavljen na graničnom prelazu Preševo. Od putnika, samo vozač. Iskusni carinici, ipak, odlučuju da ga osim rutinski, pregledaju i specijalnim mobilnim skenerom. Njihove sumnje bile su sasvim opravdane. Posle samo nekoliko minuta otkriveno je još osam ilegalnih putnika, gotovo polumrtvih, zbijenih kao sardine u neprimetnom bunkeru u plafonu kombija!

Ovaj slučaj samo je jedan od više stotina koji su u poslednjih šest godina rasvetljeni uz pomoć tehnoloških uređaja najnovije generacije – mobilnih skenera.

Tehnologija o kojoj je reč toliko je napredna i precizna da se sadržaj tovara vidi kao na dlanu. Njihovi zraci prodiru i kroz 30 centimetara debeo čelik, pa je svako skrivanje sadržaja unapred osuđeno na neuspeh. Oni „vide“ tovar skriven i na nemogućim mestima – u zidovima kamiona, akumulatorima automobila, ugrađenim nevidljivim bunkerima… Dosad su zahvaljujući radu ovih uređaja otkrili 1.444 kilograma droge, 202 ilegalna migranta i 57.799 boksova cigareta.

– Za 14 sekundi ovi uređaji snime unutrašnjost prikolice kamiona i na monitore proslede kompjuterizovane slike na kojima se sadržaj jasno vidi – kaže Ivan Pejović, šef Odseka za tehničku podršku, Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina. – Ali carinski „dobar nos“ i dalje je neprikosnoven za otkrivanje prekršaja. Samo ono što nam se učini sumnjivo ide na dodatnu proveru skenerom. Nekada su, međutim, sumnjivi kamioni proveravani po 12 sati, što je sa današnjom opremom drastično ubrzano.

Uprava carine raspolaže jednim stacionarnim skenerom i 10 mobilnih, raspoređenih na svim frekventnijim prelazima, još dva za pregled ručnog prtljaga, a ima i osam uređaja za kontrolu tečnosti.

– O tome koliko nam pomažu u svakodnevnom radu, govore i podaci o zaplenama do kojih je došlo upravo zahvaljujući njima, 908 kilograma marihuane skrivene u selidbenim stvarima, 21.000 boksova cigareta u teleskopskoj dizalici, 1.672 grama kokaina u podu automobila – nabraja upečatljive primere Pejović. – Krijumčari smišljaju sve neobičnija mesta da sakriju robu, ali ne znaju da ovim skenerima vidimo i nemoguće.

Iz duplog dna hladnjače je, na primer, izvučeno 678 kilograma marihuane, jer je carinicima bilo sumnjivo to što hladnjača putuje prazna. U metalnim cevima krova kamiona bilo je skriveno 38,5 kilograma heroina, a dodatnu analizu carinici su radili jer im nije bilo logično da se na izuzetno dug put ide bez robe, jer je to neisplativo. Krijumčari su vrlo maštoviti pa su iz fotelja i dvoseda izvađena 63 kilograma marihuane, a u tovaru gumenog granulata nađeno je 16.000 boksova cigareta. Nedavno je u rezervnom točku automobila skenerom otkriveno 7,5 kilograma marihuane, a dva kilograma heroina u akumulatoru drugog vozila.

– Desilo nam se da smo na Horgošu otkrili 137 kilograma marihuane, sakrivene u specijalno izdubljenim letvama koje nose ceradu kamiona – priča Pejović. – Čak 310 paketa je bilo tako dobro spakovano da bi bez skenera bilo nemoguće otkriti takav tovar.

Da bi se koristili skeneri, potrebni su iskustvo i obučenost, a više od svega osećaj carinika da nešto treba dodatno proveriti.

– Mnogo je parametara na osnovu kojih se odlučujemo da upotrebimo skener. Najčešće su to ponašanje, činjenice iz putne isprave, kao i ruta kojom se kreću – kaže naš sagovornik. – Većina cigareta i narkotika krijumčari se iz pravca Kosova i Metohije, Albanije, Turske, Crne Gore i Makedonije. Dosad se nije dogodilo da na skeneru ne vidimo krijumčarenu robu a da je naknadno otkriju carinici drugih zemalja. Ali zato jesmo pronalazili ono što drugi nisu!

TRASE

POZNATO je da iz zapadne Evrope ka jugu putuje kokain, dok heroin i marihuana dolaze sa juga i idu ka zapadu – kaže Pejović. – Takođe, imamo odličnu saradnju sa policijom, koja nas zove na asistenicije u slučajevima kada postoji sumnja da se u nekom vozilu krijumčari droga. Tako smo nedavno kod dve državljanke iz Bugarske pronašli dva kilograma kokaina u akumulatoru.

VODEĆI U REGIONU

U REGIONU smo ubedljivo najbolji po rezultatima – kaže Ivan Pejović. – U ekipi koja je obučena da radi sa najsavremenijim skenerima su 33 specijalno obučena carinika. Carinici se neprekidno dodatno obučavaju kroz program američke ambasade EXBS, koja nudi razne vrste specijalističkih obuka neophodnih za bolji rad carine. Interesantna je bila reakcija tima u Slovačkoj kod kojih smo išli na dodatnu obuku, koji su bili šokirani kada su videli koliko znamo, i koje smo zapravo mogli mi da podučavamo.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

HRONIKA