Pripadnici MUP-a Republike Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima uhapsili su 28 osoba zbog privrednog kriminala!!!

  • Hronika Srbije

25/06/2019

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, u više odvojenih akcija u cilju sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije, uhapsili su 28 osoba, dok su protiv osam osoba podnete krivične prijave.

trong>Akcije su sprovedene na teritoriji Beograda, Niša, Požege, Kragujevca, Kraljeva, Subotice, Leskovca i Vranja, a osumnjičenima se na teret stavlja da su od 2014. godine izvršili različita krivična dela, među kojima su poreska utaja, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave, falsifikovanje novca, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, prevara, neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druga krivična dela.

Sumnja se da su izvršenjem ovih krivičnih dela oštetili budžet Republike Srbije i druga pravna i fizička lica za skoro dva miliona evra.

IZDVOJENE AKCIJE HAPŠENjA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu nadležnog tužilaštva, uhapsili su D. B. (1975), D. N. (1975), S. P. (1976) i S. K. (1945), dok je protiv četrdesetdvogodišnjeg muškarca, koji je ranije uhapšen, podneta krivična prijava.

Oni se terete da su izvršili krivična dela prevare u saizvršilaštvu tako što su tokom 2017. godine D. N. i muškarac koji se nalazi u pritvoru, na osnovu falsifikovane dokumentacije stavili na prodaju dva stana, čiji su vlasnici preminuli.

Tako sačinjena lažna dokumentacija iskorišćena je prilikom podnošenja zahteva za upis nepokretnosti u Službi za katastar nepokretnosti Novi Beograd, Republički geodetski zavod (RGZ). Službenici RGZ su na osnovu prikazanih lažnih činjenica sproveli postupak uknjiženja stanova na osumnjičene S. P. i S. K., koji su kao vlasnici upisani u listu nepokretnosti, čime su stekli protivpravnu finansijsku korist u iznosu tržišne vrednosti stanova, od oko 14.400.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu uhapsili su B. Đ. (1976), odgovorno lice PD „Hosana“ i M. S. (1972), obojica iz Požege, A. D. (1982) i, M. D. (1980), oboje iz Užica, i B. S. (1969) iz Kraljeva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Osumnjičeni B. Đ. je koristeći svoj položaj i ovlašćenja, sačinjavao lažnu dokumentaciju o prijemu zamrznutog voća i ambalaže, koja nikada nije dospela u PD „Hosana“, a koju poljoprivredna gazdinstva preko kojih su poslovali A. D. i M. D., kao i fotokopirnica u vlasništvu B. S. nikada nisu ni proizveli niti nabavili. Kako se sumnja, B. Đ je sa falsifikovanom dokumentacijom omogućavao protivpravnu isplatu novca u ukupnom iznosu od oko 62.697.797 dinara, a koji su podizali sa računa ili primali u gotovini.

Na taj način osumnjičeni su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 62.697.797 dinara za koji iznos je oštećeno PD „Hosana“.

Takođe, postoje osnovi sumnje da B.Đ. u magacin nikada nije zaprimio robu koju je fakturisalo PD „Hosana“ već je koristio za svoje lične potrebe, a tu robu je ovo privredno društvo uredno izmirilo. Na ovaj način on je, kako se sumnja, pribavio za sebe i druge protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.637.922 dinara, a na štetu PD „Hosana“.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.


***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu su u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Leskovcu, uhapsili M. Đ. (1971), bivše odgovorno lice Ortačkog društva za međunarodni i unutrašnji prevoz putnika i robe „Bata Rajzen“ iz Leskovca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da M. Đ. u 2017. i 2018. godini nije prijavio prihod koji je stekao po osnovu prodaje autobuskih karata čime je izbegao plaćanje zakonom propisanih obaveza u iznosu od 4.189.000 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega je, uz krivičnu prijavu, priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu, uhapsili su B. A. (1973) iz Beograda, za kojim je prethodno bila raspisana potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevara.

On se tereti da je u periodu od januara do marta 2018. godine doveo u zabludu troje oštećenih iz Kragujevca lažno se predstavljajući kao osoba od uticaja, koja može da ih zaposli u preduzeću „Energetika“ u Kragujevcu i Kliničkom centru u ovom gradu. Oštećene su mu za tu uslugu isplatile 1.044.900 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu su u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Aranđelovcu, uhapsili Đ. V. (1986), odgovorno lice doo “ĐURĐEVDAN“ iz Aranđelovca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.

Sumnja se da je on od početka 2015. do 30 septembra 2018. godine na osnovu fiktivnih ulaznih računa neosnovano smanjivao iznos koji treba da plati na ime poreskih obaveza i na taj način oštetio budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 31.120.691 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega je, uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. P. (1976), bivše odgovorno lice „AD Jugoterm“ Merošina i agencije „SAA Consalting“, S. T. (1986), bivše odgovorno lice „AD Jugoterm“ Merošina, zatim S. R. (1965) i D. M. (1966), radnike AD „Jugoterm“ AD Merošina, kao i I. Đ. (1974), bivše odgovorno lice u AD „Jugoterm“ AD Merošina, dok su protiv šezdesetdvogodišnjeg muškarca, odgovornog lica preduzeća „Di-cappo-dies“ DOO i „Ti-rex“ DOO, koji se već nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba položaja odgovornog lica pomaganjem.

Oni se terete da su od 1. aprila 2014. do 31. decembra 2017. godine, na osnovu fiktivne dokumentacije sredstvima AD „Jugoterm“ Merošina pribavili robu i novac, a zatim ih prebacivali na privredno društvo „SAA Consalting“ Beograd. Na taj način su AD „Jugotermu“ pričinili materijalnu štetu, a privrednom društvu „SAA Consalting“ Beograd, pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 61.529.212 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su S. J. (1992) iz Vrbasa i Š. J. (1982), radnika „Komercijalne banke“ AD Subotica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti i falsifikovanje isprave.

Oni se terete da su tokom novembra prošle godine sačinili i upotrebili falsifikovanu dokumentaciju o zaposlenju i primanjima S. J., na osnovu kojih je on podigao ukupno 2.200.000 dinara kredita kod „Halk banke“ AD i „Komercijalne banke“ AD.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su D. M. (1971), odgovorno lice privrednog društva „MDS INŽENjERING“ d.o.o. Niš, V. P. (1959), radnika Direkcije za izgradnju Grada Niša, kao i N. M. (1951), odgovornog izvođača radova hidrogradnje, zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv dvadesetosmogodišnjeg muškarca, odgovornog lica privrednog društva „Šoki plus“ d.o.o. Belotinac, i dvadesetjednogodišnjeg muškarca, odgovornog lica preduzetničke radnje za izvođenje zemljanih radova i transport „Dača trans“ Jelašnica, SO Niš.

Osumnjičeni se terete da su krajem 2017. i početkom 2018. godine prilikom realizacije Ugovora o izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u Nišu koristili jeftinije materijale lošijeg kvaliteta od onih koji su predviđeni ugovorom, a od Grada Niša naplaćivali radove po ugovorenim cenama. U cilju prikrivanja izvršenja krivičnog dela oni su, kako se sumnja, falsifikovali građevinsku dokumentaciju u koju su unosili neistinite podatke, odnosno da su ugrađeni materijali predviđeni ugovorom.

Na ovaj način osumnjičeni su oštetili budžet Grada Niša za 1.484.184 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su D. S. (1978), zaposlenog u preduzeću „Mercator S“ DOO Novi Sad – radnoj jedinici u Kragujevcu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti.

Osumnjičeni se tereti da je od 2016. do decembra 2018. godine prisvajao, pa prodavao na „crno“ mešovitu robu koju mu je poverio poslodavac „Mercator S“ .

Na ovaj način D. S. je, kako se sumnja, oštetio to preduzeće za oko 2.284.001 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega je, uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vranju, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su M. I. (1972), bivše odgovorno lice agencije „Miki MS“ Vranje, i S. J. (1988) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave.

Oni se terete da su 2018. i 2019. godine, nakon što je agencija „Miki MS“ izbrisana iz Agencije za privredne registre, sačinili više od 50 lažnih falsifikovanih zapisnika o izvršenim tehničkim pregledima sa lažnim ID brojevima, koje su naplaćivali raznim fizičkim licima i omogućili im registraciju njihovih vozila.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu su po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu uhapsili M. M. (1976) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo prevara.

Osumnjičena se tereti da je od 1. aprila 2018. do 31. decembra 2018 godine, prilikom dobijanja novčane pozajmice od PD „ČEK KEŠ TIM“ d.o.o. Beograd – filijala u Nišu, dovela u zabludu zaposlene predstavljajući se da je zaposlena u Institutu Niška Banja.

Osumnjičena je zaposlenima prikazala falsifikovana rešenja o administrativnim zabranama koja su glasila na njeno ime i imena izmišljenih osoba, a koje nikad nisu radile u Institutu Niška Banja, i tako ih navela da joj na osnovu te dokumentacije isplate 8.380.631 dinara pozajmice u gotovini sa računa firme.

M. M. je na taj način oštetila PD „ČEK KEŠ TIM“ za navedeni iznos.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega je, uz krivičnu prijavu, privedena nadležnom tužilaštvu.

IZDVOJENE KRIVIČNE PRIJAVE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, Odeljenje za suzbijanje privrednog kriminala, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, podneli su krivičnu prijavu protiv šezdesetšestogodišnjeg muškarca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba ovlašćenja odgovornog lica.

Osumnjičeni se tereti da je u svojstvu osnivača i odgovornog lica PD „Graninpeks“ d.o.o., iskorišćavanjem položaja i ovlašćenja, pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 300.000 evra zaključivši ugovor o kreditu. On je potom, kako se sumnja, prodao predmet zaloge, onemogućivši banku da izmiri potraživanja. Na taj način OTP banka je oštećena za 32.135.133 dinara.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, Odeljenje za suzbijanje privrednog kriminala, u saradnji sa Trećim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu protiv tridesetšestogodišnje žene iz Stare Pazove zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo prevara.

Osumnjičena se tereti da je, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, dovela u zabludu PD “Sportina“ DOO lažno se predstavljajući kao zaposleno lice u PD „GOX TRANS“ d.o.o. Novi Sad, pa preuzela robu iz prodajnog asortimana PD “Sportina“ čime je oštetila to privredno društvo za 515.400 dinara.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Staroj Pazovi, podneli su krivičnu prijavu protiv tridesetšestogodišnjeg muškarca, odgovornog lica PD „GOX TRANS“ d.o.o. Novi Sad, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevara u obavljanju privredne delatnosti.

Osumnjičeni se tereti da je u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist oštetio PD „Euromodul“ d.o.o. Nova Pazova, na taj način što je naručio i preuzeo robu ukupne vrednosti 2.696.734 dinara koju nije platio.

HRONIKA