Nasilje je postalo masovna pojava!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

10/11/2017

ZAKONI će morati da se menjaju, ali i da se preduzimaju preventivne mere da se slike nasilja među vršnjacima u školama u Srbiji više ne bi ponavljale! Snimci koje smo videli nisu samo pitanje fizičkog bola, već poniženja i ostavljaju trajne posledice na deci. Protiv toga ćemo morati da se borimo svim zakonskim sredstvima.

Ovo je juče poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, reagujući na događaj u Tehničkoj školi „Mileta Nikolić“ u Aranđelovcu i snimak koji je prokrstario internetom, na kom se vidi kako grupa učenika prvog razreda ove škole u učionici tuče svoju drugaricu B. N. (16).

Takve stvari teško je i komentarisati, ali protiv toga se moramo boriti – zaključio je Vučić. – Kao predsednik Srbije, veoma sam zabrinut zbog nasilja u školama. Ne zbog toga što smo bili licemeri kad smo govorili da se danas to događa a nije ranije, već zato što sad zahvaljujući i nedovoljnoj našoj odgovornosti imamo takve slike. Pozvao sam premijerku i ministre pravde, prosvete i sporta, Nelu Kuburović, Mladena Šarčevića, Vanju Udovičića, pošto su njima nadležnosti isprepletene, da izađu sa novim rešenjima.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja, nedavno usvojen, predviđa strože kazne nego ranije. Slučaj u Aranđelovcu prvi je na kom prosveta može da pokaže da će nasilnike zaista kazniti više od ukora.

Postupak protiv troje maloletnika, koji su 13. oktobra tukli i maltretirali drugaricu iz Tehničke škole u Aranđelovcu, sprovešće, u skladu sa zakonom, sudija za maloletnike Višeg suda u Kragujevcu. Tako da će se S. V., K.V. i D.R., koje Više javno tužilaštvo tereti za krivično delo nasilničkog ponašanja, brzo naći pred sudijom. Više javno tužilaštvo u Kragujevcu, trebalo je juče da uputi predlog sudiji za pokretanje krivičnog postupka protiv troje srednjoškolaca. Po rečima Vesne Đorđević, portparola tužilaštva, u skladu sa zakonom, postupak protiv maloletnika je hitan i iz njega je isključena javnost zbog zaštite njihovih interesa.

Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu pre dva dana dostavljen je izveštaj Policijske stanice u Aranđelovcu, o slučaju koji je izazvao najoštrije osude javnosti. Obavešteni su MUP i Centar za socijalni rad, a u školu je hitno upućena i Republička prosvetna inspekcija.

Da su đaci koji su maltretirali svoju školsku drugaricu u aranđelovačkoj školi bili punoletni, mogli bi da odleže u zatvoru od šest meseci do pet godina! Ovako će, najverovatnije, proći samo sa izvinjenjem.

– Srpski sudovi su „bolećivi“ prema maloletnicima i uglavnom se trude da im ne izreknu najdrakonskije kazne – upućivanje u neku vaspitno-popravnu ustanovu ili maloletnički zatvor – objašnjava advokat Krsto Bobot. – Ukoliko se dokaže krivica troje maloletnika, koji imaju 15 i 16 godina, nije im moguće izreći najstrože sankcije, poput zatvora. Najverovatnije će biti izrečen neki vaspitni nalog.

To su, kako kaže, izvinjenje oštećenom, pomirenje ili eventualno, naknada štete. Oni podrazumevaju i poravnanje sa oštećenim, redovno pohađanje škole ili odlaženje na posao, besplatno uključivanje u rad humanitarnih organizacija.

– Maloletnicima se mogu izreći i vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora ili mere bezbednosti. Dok traju, pod kontrolom su suda, a u celu „akciju“ uključeni su i Centar za socijalni rad, roditelji, nastavnici – kaže Bobot. – Vaspitne mere su i sudski ukor, mere pojačanog nadzora roditelja ili staratelja, nadzor uz dnevni boravak u ustanovi za vaspitavanje i obrazovanje maloletnika, kao i upućivanje u VP dom ili u ustanovu za lečenje i osposobljavanje.

Poslednji događaj i uznemirujući snimak koji je usledio iz „komšijske“ aranđelovačke Srednje ekonomske škole, koji takođe svedoči o brutalnom nasilju maloletnika, otvorio je ponovo pitanje – šta su uzroci ovih jezivih posledica. Šta se krije u korenu sve veće surovosti i sve manje empatije mladih.

Po rečima sociologa prof. Ratka Božovića, nije se nasilje u škole sručilo sa neba, iznenada.

Nasilje je postalo masovna pojava, ono je za skupštinskim govornicama, na sportskim tribinima, podstiče se u medijima, pa ne čudi kada se događa u školama – kaže prof. Božović. – Škola više nije laboratorija duha, znanja i moralnog sazrevanja. Učenici tuku profesore, uz podršku roditelja. Vršnjačko nasilje je nastalo iz porodice, sistema, institucija… Nasilnik je danas figura sa kojom se drugi poistovećuju.

Kako naš sagovornik kaže, ne može društvo biti dobro a deca loša, te objašnjava da su indiferentnost, nedostatak empatije i moralne inteligencije postali uobičajeni, pa se ne može očekivati da deca budu bolja od odraslih. Kaže, preventiva je u saradnji roditelja i vaspitača, nastavnika, psihologa, pedagoga…

PRAVILO JAČEG

Psihoterapeut dr Zoran Milivojević smatra da kada je proces socijalizacije dece obavljen kako treba, onda se na nasilnika u grupi više ne gleda kao na vođu i najmoćnijeg, bodreći ga dok maltretira druge, već sa empatijom i potrebom da se žrtva zaštiti.

– Zadatak je škole, ali pre svega porodice, da radi na međusobnim odnosima dece, da se u razredu stvori prirodna grupa u kojoj više nije važno ko je jači i slabiji, već ko je u pravu – kaže naš sagovornik. – Taj proces bi trebalo da bude završen u uzrastu u kom su akteri događaja u Aranđelovcu.

SLUČAJ IZ EKONOMSKE

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu obavešteno je juče o slučaju vršnjačkog nasilja iz oktobra 2015, u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Aranđelovcu, zbog čega će biti pokrenuta istraga protiv T. I. i M. O., starim po 17 godina, koji su zlostavljali vršnjaka Đ. J.

Majka pretučenog dečaka, V. J. kaže  da je problem odavno rešen, a da se deca sada druže.

– Mnogo smo svi potreseni što se snimak pojavio posle dve godine – kaže V. J. – Zahvaljujući dobrom radu školskih službi, sve je rešeno u okviru škole, a dečake nismo tužili.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

HRONIKA