ZAŠTO poljoprivredni proizvođači sela Vinča kod Topole zadovoljno trljaju ruke?!!

 

  • Izvor: mondo.rs/Agencije

8. јуна 2017.

Poljoprivredni proizvođači sela Vinča kod Topole, ove godine zadovoljno trljaju ruke jer je trešnja donela odličan rod iako vremenski uslovi nisu bili najpovoljniji. Za razliku proizvođača iz drugih grana, oni imaju i dobrog kupca – Ruse

„Trešnju prodajemo po ceni od 240 dinara, idu za izvoz na rusko tržište i prezadovoljni smo. Da nema izvoza ne bi mogli toliko da zaradimo jer na domaćem tržištu cena je lošija i prodaja ne bi išla tako dobro“, kaže Jovan Novaković.

Novaković trešnju (sortu „samberst“) gaji na 50 ari, a zasad je podigao 2011. godine. Trešnja je dostigla rod od tri tone, jer je tretirana (prskana zaštitom i đubrena) pet puta.

S takvim rodom i ugovorenom cenom, isplati mu se da sezonskim beračima plati nadnicu 2.200 dinara.

Dok u Topoli trljaju ruke u Arilju i kod Uba muku muče s berbom i prodajom s mukom uzgojenih poljoprivrednih proizvoda.

Pre nekoliko dana pisali smo o Vladimiru Jakovljeviću (40), iz sela Sovljak kod Uba, koji je od muke počeo da svoje tikvice iz plastenika delu umesto da prodaje.

Nakon što mu je jedna kompanija, vlasnik nekoliko maloprodajnih lanaca u Srbiji, otkazala porudžbinu za 1,5 tona tikvica po 10 dinara za kilogram, on je odbio drugo po 7 dinara, i počeo da deli tikvice po Ubu.

Nakon toga je preostale tikvice, kupus i zelenu salatu spakovao i sa ubskim aktivistima Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) odvezao u Beograd i poklonio kuhinjama roditeljskih kuća „Zvončica“.

„Na ponuđenu cenu od sedam dinara, za tonu i po tikvica ja bih imao zaradu od 2.000 dinara. Pa to je jedna nadnica za sečenje tikvica. E, za te pare bolje da je dam džabe! Neka bar neko ima vajde, kad ja nemam!“, rekao je Jakovljvić.

U Arilju, pak, muče drugu ali ništa manju muku. U Udruženju malinara „Vilamet spas“ iz Arilja, procenjuju da tom kraju trenutno nedostaje između 4.000 i 5.000 sezonskih radnika. Za onih 15.000 koji su angažovani sve je manje atraktivna aktuelna nadnica, inače viša nego u drugim granama poljoprivrede (doduše i posao je teži).

„Sve teže je doći do dobrih berača iako su se uslovi znatno poboljšali u njihovu korist. Sa pocetnom cenom od 2.000 dinara, kod pojedinih domaćina dnevnica je i 2.200 dinara u šta su uključeni prenoćište i tri obroka,“ kazao je predsednik Udruženja „Vilamet spas“, Dragan Bogdanović.


[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA