ZA rast privrede potreban još veći rast plata!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

27. маја 2017.

Visina zarade u Srbiji u aprilu dostigla rekord još od raspada Jugoslavije. Ekonomisti tvrde da plate mogu i više da rastu. Penzije u januaru 2018. mogu gore još 4-5 odsto. Na jesen rast od 10 odsto u javnom sektoru

OD 9.208 dinara, koliko je iznosila prosečna plata u Srbiji pre ravno 15 godina, stigli smo do sadašnjih 49.635 dinara. Zarada je sa tadašnjih 151 evra dostigla, računato po trenutnom kursu, 404 evra. Ovo je najviši iznos zarade u Srbiji još od raspada SFRJ, a prestignut je i rekord iz 2008. kada je plata bila 402 evra.

src=“http://cat.fr.eu.criteo.com/delivery/lg.php?cppv=1&cpp=iLXd%2BnxSZ2d0VFRGTGNiUWhRSjVoSFdHWU9uM2JFOUVsbFhUNi92ZzFTa05WLzFrcFlTOG5tRklKTHlyMERHd1lZZmd1TnVBSWtpem0vQnlFVTdWbmFUaHh0R0ZrcjZSS1RqK3JXOVNpVzhyeSt5bXhNOCt4enEyeGhobWpoVXM0cG5NbXY3YjR3NWhpcmlnbGhJejVqSE1WT0M2Q0pVT0JmSjVXMTRINXhWamhIN3RTcEhpSkFIcGt3eUcyNDlQZENCcEVwUlN1emZHSEEyOVhnLzQ4ODYwN2JiNkhpT3VlbjhpYkRHUk5SczRsUzk0YkJUcHFaMkQ0MkUrVHlXdFZFOE9mfA%3D%3D“ width=“0″ height=“0″ />Ekonomisti upozoravaju da je za rast privrede potreban još veći rast plata, kako bi se povećala potrošnja. Prostora za dalji rast ima. Iz vrha države uveliko najavljuju i 10 odsto veće plate u javnom sektoru pre kraja ove godine, a računice pokazuju da je moguć i značajniji rast penzija.

– Zarade u ovom trenutku nisu dovoljna podrška rastu prometa u trgovini na malo, a time ni ukupnom privrednom rastu – kaže za „Novosti“ Ivan Nikolić, direktor za naučnoistraživački razvoj Ekonomskog instituta u Beogradu. – Odlično stanje u budžetu otvara širom prostor za značajniji porast zarada u javnom sektoru. U privatnom će one pratiti porast produktivnosti.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je u prvom tromesečju ove godine nastavljen rast potrošnje domaćinstava u Srbiji.

Rast potrošnje domaćinstava je, prema našoj proceni, nastavljen i u prvom tromesečju ove godine, što je omogućeno nastavkom rasta raspoloživog dohotka po osnovu viših zarada i zaposlenosti, pre svega u privatnom sektoru, povećanjem penzija, višim prilivom doznaka i nižim troškovima kredita odobrenih stanovništvu – navodi se u najnovijem Izveštaju o inflaciji NBS. – Promet u trgovini na malo, kao najznačajniji realni pokazatelj potrošnje domaćinstava, i u prvom tromesečju je nastavio da raste, za 1,4 odsto.

Kada je reč o penzijama, ekonomisti podsećaju da naša zemlja ima stabilnu inflaciju na niskom nivou već nekoliko godina, tako da je, prema mišljenju profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojka Arsića, vreme da se pređe na redovno jednogodišnje uvećanje penzionih čekova. Kako objašnjava, povećanje penzija bi stupalo na snagu početkom svake godine, a njegova visina bi zavisila od kretanja BDP i inflacije u tekućoj godini i očekivnog kretanja u narednoj godini.

– Ako bi u ovoj godini stopa rasta bruto domaćeg proizvoda iznosila tri odsto, uz isto toliku inflaciju, bilo bi moguće da se od početka 2018. godine penzije povećaju za četiri do pet odsto – ukazuje profesor Arsić.

OD PROGRAMERA DO UGOSTITELjA

PROSEČNA bruto zarada, sa pripadajućim porezima i doprinosima, isplaćena u aprilu 2017. godine iznosi 68.246 dinara. Prosečna neto zarada, koju zaposleni „nosi kući“, u prošlom mesecu je bila 49.635 dinara, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Rast zarada u proteklom mesecu zvanična statistika beleži gotovo u svim oblastima. Najbolje plaćeni su programeri, sa platom iznad 234.000 dinara, dok najniža primanja, oko minimalca, imaju zaposleni u kinematografskoj, TV i muzičkoj produkciji, u pomoćnim delatnostima, u finansijskim uslugama i osiguranju, ali i u delatnosti pripremanja i posluživanja hrane i pića…

EKONOMIJA