U narednih desetak dana bi trebalo da se skine kukuruz, i u klipu, i u zrnu!!!

  • Autor: Ljubica Sokić

18/09/2018

[views]

ČAČAK – Na području Moravičkog okruga ove godine zasejano je kukuruza za branje na površini od oko 9000 ha, a za silažu na 3000 hektara, što je za deset do petnaest procenata manje od prosečne.

rong>Rod ove poljoprivredne kuture u 2018. iznosi oko devet tona po hektaru, a kvalitet zrna je na zavidnom nivou, što je nadmašilo sva naša očekivanja, izjavio je danas savetodavac čačanske Poljoprivredne stručne službe, Milan Damljanović. Prema njegovim rečima, ista situacija je u celoj zemlji, jer su potrebe Srbije pet miliona tona, a prinos se procenjuje na osam. „To praktično znači da ćemo imati priliku da izvezemo tri miliona tona ove kulture, ili, pak, da bude u robnim rezervama“, precizirao je stručnjak.


Damljanović navodi da je na oglednoj parceli čačanske PSS površine oko dva hektara rod suvog zrna između jedanaest i 14,5 tona po ha, što su, ocenjuje, sjani rezultati. „U narednih desetak dana bi trebalo da se skine kukuruz, i u klipu, i u zrnu, jer nas očekuje setva ozimih strnina. Neophodno je na vreme pripremiti zemljište za setvu ječma koji se prvi seje, a najkasnije do 15. oktobra“, ukazao je on. Kada su u pitanju čuvanje i skladištenje, Damljanović smatra da probleme neće imati ratari koji beru kukuruz u klipu.  „Za sve proizvođače koji beru kukuruz u zrnu, trebalo bi proveriti prvo vlagu pre samog branja i ako je ona iznad 15 odsto, bilo bi dobro da se zrno čuva na nekom provetrenom mestu, nikako u džambo vrećama“, zaključio je Damljanović.

EKONOMIJA