Struja u Srbiji je od 1.oktobra 2017.god. skuplja za oko 2% !!!

 

Struja u Srbiji je od 1.oktobra 2017.god. skuplja za oko 2% !!!

03/10/2017

Struja u Srbiji je od 1.oktobra 2017.god. skuplja za oko 2%, a poskupljenje se odnosi na domaćinstva.

nistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je, početkom septembra, najavljujući poskupljenje struje, rekao da će ono u proseku iznositi oko evro po domaćinstvu, a prema računici Agencije za energetiku i upola manje.

Obe račnice treba uzeti uslovno, jer ono što je „prosečno“ obično se ne slaže, i to u po potrošača lošijoj varijanti, sa onim što se kasnije nađe na računu.  To je onaj grafik na kojem vam pokažu koliko ste potroili više od „prosečnog domačinstva u Srbiji“.

Ministr je tada rekao da je to još jedna od mera u sklopu paketa za restrukturisanje EPS i došla je iz razgovora sa MMF-om.

„Građani će to poskupljenje videti na računima u novembru“, kazao je tada Antić.

Prosečna cena za domaćinstva, bez uračunatih poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, od danas je 6,6 dinara po kilovatu.

Savet Agencije za energetiku Srbije se saglasio sa odlukom da se cena električne energije za domaćinstva i male kupce poveća za dva odsto od 1. oktobra, a mesečni račun za struju prosečnog građanina će biti povećan za 68 dinara, navedeno je u saopštenju Agencije.

Kako su iz Ministarstva naveli, Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu.

„Struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.“

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA