SRBIJA se zalaže za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i nastaviće da radi na unapređenju regionalne saradnje i stabilnosti!!!

  • Izvor: novosti.rs

23/01/2018

SRBIJA se zalaže za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner, nastaviće da radi na unapređenju regionalne saradnje i stabilnosti.

style=“text-align: center;“>foto youtube

Ovo je u ponedeljak u razgovoru sa dr Beate Merk, državnom ministarkom za evropske poslove i regionalne odnose Bavarske, poručila srpska premijerka Ana Brnabić, koja u Minhenu učestvuje na konferenciji „Digital, lajf, dizajn“.

Brnabićeva je ministarku Merk upoznala sa aktuelnim političkim temama u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana:

– Srbija insistira na punoj primeni već dogovorenog u okviru briselskog dijaloga, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala.

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke jako dobri. Brnabićeva je istakla da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički cilj naše zemlje.

Investicije Nemačke u Srbiji premašile su 1,4 milijarde evra, a u više od 370 nemačkih kompanija u našoj zemlji zaposleno je oko 35.000 radnika. Pored toga, Nemačka je i naš najveći bilateralni donator – od 2000. odobreno je oko 1,6 milijardi evra razvojne pomoći u vidu bespovratnih sredstava i „mekih“ zajmova.

– Nemačka je među vodećim privrednim i spoljnotrgovinskim partnerima Srbije i jedan od prvih pet investitora. Posebno smo zainteresovani za povećanje ulaganja u oblastima infrastrukture, autoindustrije, energetike i poljoprivrede. Saradnja u oblasti digitalizacije posebno je značajna i na tome će dve zemlje raditi u narednom periodu – istaknuto je na sastanku Brnabić-Merk.

POZIV NEMAČKIM FIRMAMA

KONFERENCIJA koja se održava u Minhenu, po oceni „Ekonomista“, jedna je od dve najvažnije inovativne konferencije u Evropi, i na njoj se okupilo oko 150 govornika i više od 800 učesnika iz celog sveta. Premijerka Ana Brnabić istakla je da su inovacije i kreativne industrije razvojna šansa Srbije, a da su digitalizacija i obrazovanje prioriteti vlade. Ona je razgovarala i sa direktorima kompanija „Kontinental“ i „Simens“ o nastavku i produbljivanju saradnje, a predsednika „Dojče telekoma“ pozvala je da poseti Srbiju.

EKONOMIJA