Rusija će Srbiji dozvoliti reizvoz njenog gasa!!!

  • Izvor: novosti.rs

18/12/2017

Rusija će dozvoliti Srbiji reizvoz njenog gasa, što do sada nije bilo moguće na osnovu srpsko-ruskog sporazuma iz decembra 2012. godine, proizilazi iz dokumenta objavljenom danas na sajtu ruskog vladinog glasnika.

„Nalaže se da se odobre izmene u sporazumu o isporukama prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju od 3. decembra 2012. godine, na osnovu predloga Ministarstva energetike i odobrenja Ministarstva spoljnih poslova i prethodnim dogovorom sa ruskom stranom“, navodi se u tom dokumentu.

U tekstu protokola, koji je je priložen uz dokument, ruska i srpska strana su se dogovorile da se deo sporazuma, koji predviđa da „prirodni gas koji se izvozi u Srbiju bude namenjen isključivo za tržište Srbije“, bude stavljen van snage.

Navodi se da će protokol stupiti na snagu odmah posle završetka procedura.

Sporazum obuhvata period od 2012. do 2021. godine i predviđa isporuku do pet milijardi kubnih metara godišnje.

Ruska gasna kompanija Gasprom povećala je isporuke gasa Srbiji za 23,5 odsto u 11 i po meseci tekuće godine u odnosu na isti period 2016, saopšteno je iz te kompanije.

Isporuke Turskoj su u periodu od 1. januara do 15. decembra 2017. godine dostigle rekordnih 27,6 milijardi kubnih metara, što je za 18,8 odsto više nego u istom periodu lani, navodi se u saopštenju Gasproma, a prenosi ruska agencija TASS.

Pored toga, izvoz gasa u druge zemlje koje bi trebalo da se snabdevaju iz gasovoda Turski tok, koji je trenutno u izgradnji, zabeležio je povećanje, pa su tako isporuke gasa u Grčku skočile za 10,1 odsto, u Bugarsku za 5,7 odsto, a u Mađarsku za 22 odsto.

Projektom Turski tok predviđena je izgradnja gasovoda ispod Crnog mora do evropskog dela Turske i dalje do granice sa Grčkom.

Podmorski deo gasovoda će biti dužine 910 kilometara, a deo preko teritorije Turske će se protezati 180 kilometara.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

EKONOMIJA