Neuobičajeno blaga zima nikako ne ide naruku uličnim prodavcima drveta!!!

  • Izvor: novosti.rs

09/02/2018

LANjSKI sneg im je napunio džepove, ali ove zime se neće opariti. Uličnim prodavcima ogrevnog drveta toplo vreme za ovo doba godine nikako ne ide naruku. Kupaca nema iako su spuštali cene. Kubik je u mnogim gradovima sada jeftiniji za 1.000 do 1.200 dinara nego početkom zime. U odnosu na februar prošle godine, cene su povoljnije i po 2.000 dinara.

rong>

Tako su u Jagodini cene ogrevnog drveta „pale“ 25 odsto, odnosno 10 evra po kubiku u odnosu na cene koje su prodavci formirali tokom novembra prošle godine. Na Ribarskom putu u ovom gradu kamionske prikolice pune su drvima, a kako danima nema zainteresovanih kupaca, najčešće kraj kamiona nema ni prodavaca.

Na pojedinim kamionima prodavci su pokušali da namame kupce, uz „reklamu“ na kojoj se jasno naznačava da su cene sada povoljnije.

– Ostavio sam broj telefona na kamionu, jer ne mogu ceo dan da čekam kupce – žali nam se jedan od prodavaca u Jagodini, čiji kamion krasi natpis „akcija“. – Prošla zima je bila baš hladna, pa su ljudi uglavnom potrošili zalihe i morali su da dokupljuju. Kubik je išao do 6.500 dinara. Sada je oko 40 do 45 evra, u zavisnosti da li je bukva ili hrastovina.

I u pirotskom kraju, gde domaćinstva najčešće za ogrev koriste drvo, „pala“ je cena ogrevnog drveta. Kubik se sada nudi za 4.000 za bukvu i 4.500 za hrastovinu. Pre samo mesec dana, cene su bile najmanje 1.000 dinara veće. A 12 meseci ranije, kada su temperature bile izuzetno niske, ogrevno drvo su Piroćanci plaćali i više od 6.000 dinara.

NA STOVARIŠTIMA ISTO

NA većini stovarišta cene ogrevnog drveta se nisu menjale. Kubik staje od 6.000 do 6.400 dinara sa sečom i prevozom. Trgovci sa stovarišta kažu da i drveta i uglja ima dovoljno.

EKONOMIJA