Najjeftinija je vožnja vozom a cena karte u međugradskom saobraćaju ne zavisi samo od vrste prevoza, već i od autobuskog preduzeća!!!

16/01/2018

Cena karte u međugradskom saobraćaju ne zavisi samo od vrste prevoza, već i od autobuskog preduzeća..

PUTOVANjE između Novog Sada i Beograda može koštati od 338, pa do čak 740 dinara! Cena karte u međugradskom saobraćaju ne zavisi samo od vrste prevoza, već i od autobuskog preduzeća.

Foto: M.BLAGOJEVIC

Najjeftinija je vožnja vozom, pa se za 540 dinara može kupiti povratna karta na ovoj relaciji.

Putnike koji izaberu drumski prevoz putovanje može koštati od 460 do čak 740 dinara u jednom smeru u zavisnosti u čiji autobus uđu. Drastična razlika je i u ceni povratne autobuske karte, pa kod nekih prevoznika ona košta 660, dok je kod drugih gotovo duplo skuplja i staje 1.150 dinara.

Pre polaska na put treba se dobro informisati. To, međutim, nije lako, jer podataka o cenama na sajtovima većine autobuskih stanica u Srbiji – nema.

I do Niša se najjeftinije stiže vozom, a karta u jednom pravcu regio-vozom košta 834, dok je u brzom 884 dinara. Prvi na ovoj relaciji, prema podacima „Srbija voza“, stiže za 5 časova i 25 minuta, dok je prolazno vreme brzog oko 4 časa i 18 minuta. Slična satnica je i za putovanje autobusom, a za kartu treba izdvojiti od 1.043 do 1.260 dinara.

Mnogi izbegavaju vožnju vozom, jer im je prva asocijacija da su prljavi i da kasne. Jugoslav Jović, v. d. direktora „Srbija voza“ kaže da će se u narednim godinama taj loš imidž srpskih železnica značajno popraviti. Izgradnjom TP „Zemun“ biće obezbeđeni objekti, koloseci, postrojenja i oprema za održavanje elektromotornih garnitura, lokomotiva i putničkih kola.

– Problem je što nema dovoljno mesta za negu kola, jer više od 40 garnitura u Zemunu završava vožnju i čeka čišćenje – kaže Jović. – Očekujemo do 2020. da bude gotovo renoviranje i imaćemo stanicu za održavanje svih voznih sredstava.

NOVI SAD

Jugoslav Jović kaže da se najveći broj putnika preveze na delu pruge od Beograda do Novog Sada.

– Na osnovu analiza, procenjuje se da će u ovoj godini doći do porasta broja prevezenih putnika za 5,5 odsto, sledeće godine je predviđen rast od 12,6, a u 2020. godini za 18,2 odsto putnika – navodi Jović.

EKONOMIJA