Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave najavilo je da će od sutra započeti postupak javnih, onlajn konsultacija !!!

  • Izvor: novosti.rs

05/02/2018

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave najavilo je da će od sutra započeti postupak javnih, onlajn konsultacija u cilju pripreme nacrta izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a resorni ministar Branko Ružić ukazao je da je unapređenje ove oblasti važno kako zbog evrointegracija, tako i zbog unapređenja ljudskih prava u Srbiji.

trong>“Na Polaznim osnovama za izmene ovog propisa radilo je nekoliko državnih organa i u njih su ugrađene preporuke nezavisnih, evropskih eksperata. Međutim, vrlo je važno da, pre no što finalizujemo nacrt, dobijemo primedbe, predloge i sugestije koji će dodatno unaprediti postojeći pravni okvir“, rekao je tim povodom ministar Branko Ružić i pozvao sve zainteresovane instutucije i organizacije, nevladin sektor, stručnu javnost i pojedince da se uključe u ovaj proces, saopštilo je ministarstvo.

Ministar je naglasio da je unapređenje ove oblasti važno za naš evropski put i Pregovaračko poglavlje 23, ali da na to ne treba gledati kao na obavezu, zato što se poboljšanjem ovog propisa unapređuju ljudska prava u Republici Srbiji.

U postupku analize postojećeg pravnog okvira, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave imalo je stručno-tehničku podršku eksperata SIGMA, koji su kroz svoje analize i komentare doprineli izradi polaznih osnova.

Stručna javnost, nevladin sektor i svi zainteresovani polazne osnove mogu preuzeti sa sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave , a svoje komentare i sugestije mogu poslati na adresu prava.slobode.registri@mduls.gov.rs do 15. februara 2018. godine.

Nakon okončanja elektronskih konsultacija Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika i izveštaj objaviti na internet prezentaciji Ministarstva.

EKONOMIJA