Karavan “Digitalna ekspedicija” posetio Užice!!!

  • Izvor, foto: uzice.rs

14/10/2021

Karavan “Digitalna ekspedicija”, pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, posetio je danas svoju devetu stanicu – Užice.

Kroz tematska predavanja i razgovore sa ekspertima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i eUpravu, Užičani su imali priliku da saznaju sve o digitalnoj pismenosti, važnosti digitalnih veština, bezbednom ponašanju u online svetu i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Vlada Srbije je prepoznala značaj digitalizacijeza razvoj naše zemlje, privrede i društva i značajna sredstva ulaže u izgradnju infrastrukture koja je ključna za uspostavljanje elektronskih usluga i servisa. Paralelno sa ovim procesom, neophodno je da građani i građanke steknu osnovne digitalne veštine za poslove budućnosti i život u svetu koji se ubrzano digitalizuje, da imaju jednak pristup digitalnim uslugama i da steknu znanja na kojima će sezasnivati savremeno i konkurentno srpsko društvo, što ujedno predstavlja i cilj „Digitalne ekspedicije“.


Na karavanu digitalnih veština, bezbednosti i pismenosti prisustvovala je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica koja je tom prilikom istakla zadovoljstvo što je grad Užice jedan od 16 gradova Srbije u kojem gostuje „Digitalna ekspedicija“.

Karavan “Digitalna ekspedicija” posetio Užice!!!

„Zahvaljujući naporima naše Vlade koja želi da predstavi digitalno okruženje na direktan, neposredan i interaktivan način, naši građani će moći bliže da se upoznaju sa digitalizacijom i načinom kako da iskoriste sve prednosti digitalnog sveta“, izjavila je gradonačelnica Užica.

Događaju je prisustvovala i prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja je izjavila da bez digitalnih veština danas nije moguće zamisliti svakodnevicu.

„Veoma je važno da svi građani Srbije, bez obzira na razlike u godinama, budu upoznati sa digitalnim veštinama i da se prilagode novom načinu funkcionisanja. U tom cilju, Ministarstvo u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pored ostalog, radi na kreiranju posebnog programa digitalne pismenosti za starije, koji će biti pilotiran u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih i starih širom Srbije. Pokrenut je iprojekat „Nove veštine za nove industrije – Nacionalni program prekvalifikacija za IT“, koji se fokusira na prekvalifikacije za IT sektor za nezaposlena lica, a uključuje i posebnu inicijativu za unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih veština starijih građana i građanki“, dodala je Kisić Tepavčević.

Užičanima i užičankama se obratila Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija:

“Inicijativa „Digitalna ekspedicija“ je kruna petogodišnjih aktivnosti Vlade Srbije koja je digitalizaciju definisala kao prioritet. U periodu pandemije shvatili smo koliko je zapravo digitalna pismenost ključna za uspostavljanje svakodnevnih poslova. Bez digitalnih veština, digitalne pismenosti i digitalne bezbednosti nema prosperiteta, a cilj karavana je da imamo stanovništvo sa razvijenim digitalnim veštinama koje su neophodne za savremeno društvo“.

Na devetoj stanici „Digitalne ekspedicije“ prisustvovala je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije koja je tom prilikom izjavila:

„Karavan „Digitalna ekspedicija“ će obići 16 gradova, nakon čega ćemo nastaviti da putujemo po Srbiji kako bismo dali šansu svim našim građanima da se upoznaju sa elektronskom upravom, postanu eGrađani i iskoriste sve što smo uradili i realizovali u poslednjih pet godina i kako bi iz udobnosti svog doma pristupili uslugama državne uprave i na taj način dobili sve što im je potrebno. Uvođenje elektronske uprave jedini je način da budemo servis naših građana koji će biti dostupan i funkcionalan 24 časa, 7 dana u nedelju i 365 dana u godini.“.

Tokom naredna dva meseca karavan će posetiti još 7 gradova Srbije i tom prilikom će sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka imati priliku da se upoznaju svi građani, od najmlađih preko generacije Z i njihovih roditelja, do najstarijih sugrađana kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati ili dostupni. Naučiće kako da ostvare bezbedno digitalno iskustvo, kako da u onlajn komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kako se kupuje onlajn i bezbedno plaćaju robe i usluge i kako se dolazi do proverene, tačne i pravovremene informacije u digitalnom svetu.

Ovaj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

EKONOMIJA SRBIJA GRADOVI