Građani informisaniji i polako počinju da koriste platne kartice-„bez keša može da se živi“!!!

  • Izvor: novosti.rs

22/10/2018

[views]

Primetno je da su građani informisaniji i da polako počinju da „napuštaju keš“ i u većem broju koriste platne kartice, a sve je više usluga koje svakodnevno na taj način mogu da plate, rečeno je danas na Visa Cashless Forumu u Beogradu.

trong>Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić rekao je da je razvoj digitalne infrastrukture veoma važan i da je nemoguće bez inovacija imati dobre servise i usluge.

On je rekao da je upravo zbog nepoverenja ljudi koji nemaju kartice važna bezbednost IKT sistema.

Savić je podsetio da su u poslednje vreme doneti važni zakoni među kojima i Zakon o informacionoj bezbednosti, odnosno da su omogućeni servisi i usluge zahvaljujući kojima se koriscnicma usluga garantuju verodostojnost podataka.

Savić je rekao da je zabeležen trocifreni rast broja korisnika u mobilnom bankarstvu.

On je naveo primer domaćeg start up-a Car:Go koji, kako je rekao olakšava poslovanje upravo zbog načina plaćanja.

Marijana Vidas Bubanja, predsednica skupštine Udruženja e-Razvoj rekla je da je finansijski sektor prvi prepoznao alate za poslovanje kada je ova obast u pitanju , a da je ulazak stranih banaka u sektor doneo i novu tehnologiju i nove načine razmišljanja.

Andrej Aleikin, direktor sektora za digitalna rešenja u kompaniji Visa rekao je da pametni gradovi ne mogu da funkcionišu bez bezgotovinskih plaćanja, odnosno da su ona srž pametnih gradova.

Izvršni direktor za digitalno bankarstvo u Komercijalnoj banci Petar Stefanović smatra da bezgotovinsko placanje olakšava život građanima i da je primetno da korisnici polako „napuštaju keš“ i da se ubrzava prihvat i korišhćenje platnih kartica.

On je naveo da se sve više usluga na ovaj način može platiti i kao primer naveo da su i taksi udruženja uvela Pos aparate, zatim u gradskom prevozu se karta može takođe na ovaj način platiti.

Čak i male trgovine imaju kartične aparate, rekao je Stefanović i dodao da se danas sve više robe može poručiti preko interneta, te da to pokazuje „bez keša može da se živi“.

Saša Damnjanović iz Rajfajzen banke je rekao da je edukacija klijenata najvažnija kako bi im se predočile sve mogućnosti i usluge, a Natasa Sekulić iz kompanije IBM navela je da je budućnost u veštačkoj inteligenciji i inovacijama.

Kako je rekla, partnerstvo države i biznis sektora je od ključne važnosti i „ide ruku pod ruku“ kada je unapređenje ove oblasti u pitanju.

EKONOMIJA