ZAVRŠEN XXVII SVETOSAVSKI PESNIČKI MARATON !!!

  • Autor: Danijela Stojanović

27/01/2020

 Paraćin- U Kulturnom centru u Paraćinu 24.01. održan je 27. Svetosavski pesnički maraton. Veče poezije otvorio je hor učenika OŠ Stevan Jakovljević, a zatim su svoju poeziju kazivali pesnici iz Kruševca, Leskovca, Prokuplja, Beograda, Bagrdana, Sokobanje, Ćuprije, Vrnjačke Banje, Jagodine, Kragujevca, Paraćina…

to: privatna arhiva

Žiri u sasatavu : Prof dr Predrag Jašović, predsednik, sveštenik i pisac Andrija Radomirović i književnik Zoran Đurić, je dodelio 4 nagrade i 2 pohvale. Svetosavsko odličje ove godine je pripalo  Mili Marković iz Paraćina. Nagradu Venedikt Crepović poneo je Prof dr Golub Jašović iz Kragujevca. Ljubiši Iliću iz Leskovca pripala je nagrada Mirko Banjević.Nađa D. Krgović iz Prokuplja osvojila je nagradu za pesnike do 30 godina.

Pohvale su dobili Jovan Bundalo iz Beograda i Olivera Simonović iz Trstenika.Nagradu iz fondacije Zlate Živadinović dobila je Tatjana Stefanović iz Paraćina.

ZAVRSEN XXVII SVETOSAVSKI PESNICKI MARATON !!!3
ZAVRSEN XXVII SVETOSAVSKI PESNICKI MARATON !!!4
ZAVRSEN XXVII SVETOSAVSKI PESNICKI MARATON !!!5

Foto: privatna arhiva

O manifestaciji je za naš portal predsednik žirija, Prof dr Predrag Jašović, rekao:

„Kao i svih prethodnih i ove godine, na 27. Svetosavskom pesničkom  maratonu bio je veliki odziv pesnika iz Kragujevca, Batočine, Bagrdana, Jagodine, Ćuprije, Kruševca, Trstenika, Leskovca i Prokuplja.


 Sam maraton je bio vrlo uspešan i šarolik. Značajno je da se značajan broj ljudi, što pesnika, što slušalaca okupio da proslavi dan namenjen slavi najznačajnijeg srpskog svetitelja i prosvetitelja. To potvrđuje živu sliku Svetog Save među nama. Svetosavlje se tako potvrđuje kao duhovni, kulturni i prosvetni plebiscit.   

Treba istći i da je ovaj pesnički maraton najstarija manifestacija ovog tipa u Srbiji. Svi drugi i slični p. maratoni u bližem i širem okruženju nastali su prema ovoj manifestaciji.“

DRUŠTVO VESTI GRADA PARAĆIN