ZAJEDNIČKE antiterorističke vojne vežbe Srbije, Rusije i Belorusije.“Slovensko bratstvo 2017″!!!

 

6. јуна 2017.

Zajedničke antiterorističke vojne vežbe Srbije, Rusije i Belorusije, pod nazivom „Slovensko bratstvo 2017“, počele su danas u blizini beloruskog grada Bresta, a trajaće do 15. juna

lang=““ align=“justify“>ZAJEDNIČKE antiterorističke vojne vežbe Srbije, Rusije i Belorusije, pod nazivom „Slovensko bratstvo 2017“, počele su danas u blizini beloruskog grada Bresta, a trajaće do 15. juna na poligonu Oružanih snaga Belorusije koji se tamo nalazi.

Komandant beloruskih snaga za specijalne operacije Vadim Denisenko čestitao je predstavnicima ruskih, beloruskih i srpskih oružanih snaga na ceremoniji otvaranja trilateralnih vojnih vežbi, prenosi Tass.

Zamenik komandanta ruskih manevarskih snaga Aleksej Zgibnjev rekao je da je „prvi put u istoriji zajedničkih vežbi ‘Slovensko bratstvo’ formirana multinacionalna bataljonska grupa sačinjena od ruskih, beloruskih i srpskih vojnika, koji će izvoditi antiterorističke vežbe kao deo operacije održavanja mira“.

Zgibnjev je istakao da predstojeće vojne vežbe ruskih, beloruskih i srpskih vojnika u okviru jedinstvene grupe pokazuju da su „te tri države ostvarile bližu saradnju i pripremaju se za zajedničku borbu protiv najvećeg zla našeg vremena – međunarodnog terorizma“.

U vojnim vežbama „Slovensko bratstvo 2017“ učestvuje više od 300 pripadnika ruskih vazduhoplovnih snaga, više od 400 pripadnika brigade za vazdušni napad beloruskih snaga za specijalne operacije i 50 pripadnika specijalne brigade srpske vojske, navodi ruska agencija.

Zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Belorusije i Ruske Federacije, pripadnici Vojske Srbije će do 11. juna uvežbavati različite segmente vežbe, radi priprema za njenu konačnu realizaciju od 12. do 14. juna, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Planom vežbovnih aktivnosti predviđeno je uvežbavanje prevoženja borbenim vozilom uz savlađivanje vodene prepreke, padobranski desant, savlađivanje vodene prepreke desantnim čamcima, spuštanje po užetu iz helikoptera, kao i dnevna i noćna gađanja iz ličnog naoružanja.

Vežba „Slovensko bratstvo 2017“ predstavlja nastavak saradnje između Vazdušno-desantnih jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije, započete izvođenjem vežbe „Srem 2014“, koja je realizovana na poligonu „Nikinci“.

U 2015. godini vežba je realizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2015“ i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije.

Prošle godine, trilateralna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ je izvedena na našoj teritoriji

DRUŠTVO