ZA SAMO 1.000 evra kuća na selu!!!

22. јуна 2017.

Porodični objekti u ruralnim delovima naše zemlje iz godine u godinu gube vrednost. U babušničkom kraju ne pamte poslednju prodaju

ŠTO južnije, to tužnije izgleda da ne važi kada su u pitanju cene nekretnina po selima Srbije. Kuće sa okućnicom u ruralnim delovima iz godine u godinu gube vrednost. Ovog leta se tako u delovima Banata mogu kupiti i za svega 2.000 evra, ali ih oko Nišanema za manje od 15.000 evra. Istina, u pirotskim selima nekretnine se cene i svega 1.000 evra. Tamo gde su cene najniže, nažalost, kupaca i nema

ZRENjANIN – U selima pet srednjobanatskih opština sve je više starih porodičnih kuća na prodaju, ali se kupci teško pronalaze.

– Nekretnine su naročito jeftine u našim selima uz rumunsku granicu, poput Međe i Hetina. Pristojne porodične kuće, često sa velikim dvorištima i baštama od po desetak ari, mogu ovde da se kupe za 2.000 do 2.500 evra – kaže Mitar Vučurević, predsednik Opštine Žitište.

Slično je i u pograničnim selima susedne opštine Nova Crnja, gde se stare kuće prodaju za 3.000-4.000 evra.

NOVI SAD – U selima udaljenijim od Novog Sada kuće mogu da se kupe i za manje od 10.000 evra. Objekti, posebno od ćerpiča, naboja, ili nekog kombinovanog materijala, sa manjom okućnicom, u zabačenijem selu, kupuju se, kako kažu u agencijama, po ceni dva hektara bolje obradive zemlje.

– Kuće sa većim okućnicama, novije gradnje, međutim, koštaju nešto više, ali i njihova cena retko prelazi 30.000 evra, odnosno kupuju se po ceni koja je ravna ceni garsonjere u nekom od većih gradova – ističu upućeni.

NIŠ – Vlasnici porodičnih kuća sa okućnicom u niškim selima nerealni su po pitanju cena jer se solidno očuvana nekretnina ne može kupiti za manje od 15.000 evra. Cene su još pre desetak godina podigli Srbi sa Kosova koji nisu pitali za cene već su pazarili sve što je bilo na prodaju.

Za 5.000 evra mogu se uglavnom kupiti skromne vikendice po brdima gde nema plodne zemlje niti dovoljno vode za bavljenje poljoprivredom.

– Ponuda je skromna jer ono što se nudi za prodaju ne vredi tih para. Zemlja je najlošije kategorije, a vikendice su građene pre 30 godina pa zahtevaju velika ulaganja – kaže Snežana Đokić, koja je u Zaplanju kupila kuću sa 16 ari placa za 12.000 evra, ali je tri puta više uložila da bi je osposobila za život.

PIROT – U Pirotskom okrugu, sa oko 200 sela, potražnja za kućama duži niz godina gotovo da i ne postoji, a mnoga sela su iz ekonomskih i demografskih razloga otišla u istoriju Tako na primer, selo Verzar u dimitrovgradskoj opštini više i ne postoji. U Iskrovcima svega nekoliko penzionera i Mara Đorđević, jedini stalni žitelj. U ovom delu opštine se može kupiti kuća sa okućnicom za najviše 1.000 evra.

Nešto bolja situacija je u Zabrđu, gde se vraćaju penzioneri i gde se sporadično proda neka kuća za nekoliko hiljada evra. U pirotskim i belopalanačkim, ali naročito u babušničkim selima gotovo se i ne pamti kada je prodata neka kuća. Prepričava se primer iz sela Oreovica, gde je jedan penzioner iz Beograda, poreklom odavde, pre pet godina za svega 2.000 evra kupio kuću sa kupatilom.

VRANjE – U okolini Vranja je sve više sela s tek nekoliko domaćinstava. Povremeno se oglasi i prodaja ponekog domaćinstva u udaljenijim krajevima uz napomenu da je cena „po dogovoru“, ali i pored toga zainteresovanih, kažu, nema.

U selima bližim Vranju, kuće novije gradnje sa okućnicom se prodaju po prosečnoj ceni od dvadesetak hiljada evra.

Milka Cvetković iz sela Tibužde kaže da interesovanja ima samo za stare kuće, koje mogu da se kupe po niskoj ceni.

NE VRAĆAJU SE

CENE seoskih domaćinstava u Kuršumliji sa celokupnim imanjima kreću se najviše do deset hiljada evra, i to čak i na pristupačnijim lokacijama i u selima bližim gradu. I pored toga, kako kaže predsednika Opštine Dragoljub Vidić, prodaje seoskih imanja gotovo i da nema.

– Staračka domaćinstva u selima odumiru, a mladi ne samo sa sela već i iz administrativnog centra odlaze u veće gradove na studije – kaže Vidić. – Tek poneko se vrati.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO