VUKAŠIN DESPOTOVIĆ ČEKA NA NAS

27/10/2021

Ispijanje prve jutarnje kafe, vođenje deteta u vrtić ili školu, žurba do posla, kupovina namirnica u povratku, porodični ručak, možda igra sa detetom u parku ili presvlačenje bebe.. Poznata normalna svakodnevnica većine.

Uljuljkani u sopstvenu rutinu dana, manje više pomislimo na suseda preko puta, nekog iz druge ulice ili grada, kome život nije dozvolio ovakvu svakodnevnicu.

Presvlačenje desetogodišnjaka, hranjenje i stavljanje u invalidska kolica da se ode u školu, odlazak na posao i plaćanje žene koja čuva Vukašina dok je na poslu, je, ukratko, Brankina svakodnevnica.


Foto:privatna arhiva-Branka

Dok neko planira odmor u decembru, Branka ne planira, već se nada, da će istog tog decembra, moći da podmiri troškove četvrte operacije svog desetogodišnjaka koji boluje od cerebralne paralize.

Život je tako podelio karte.

Da bi dala željene rezultate, četvrta operacija malog Vukašina Despotovića mora da bude hitna.

Prepreka je – novac.  Cena same operacije je 2840 evra, a obavezna rehabilitacija u Mađarskoj košta 2400 eura. 

Vukašin je već dva puta operisan u Rusiji i jednom u Turskoj. Prvu operaciju je imao sa svega 3 godine. Ovo dete konstantno trpi bolove.

Za sve terapije koje čekaju Vukašina Despotovića potrebno je oko 2 miliona dinara, ali je trenutno hitno potrebno sakupiti 5240 eura koliko koštaju operacija i rehabilitacija.


Vukašin ima šansu, na nama je da mu pomognemo da dođe do cilja.


Foto:privatna arhiva-Branka

Za Branku možemo reći da je veliki borac.

Zaposlena je u ugostiteljskom objektu, a od zarade i novca koji dobija za tuđu negu i pomoć uspeva kako tako da podmiri troškove koje imaju.

 Žive kao podstanari, a Branka mora i da plaća ženu da čuva Vukašina da bi mogla da odlazi na posao.

– „Ortopedska pomagala kao što su hodalica, stolica za sedenje i kupanje, tricikl koji bi mu pružio koliko toliko osećaj samostalnosti i adekvatna invalidska kolica su mi za sada samo san. Ja se borim i boriću se za svoje dete kako znam. Za sada je prioritet operacija koju bi decembra ruski lekari obavili u privatnoj klinici u Ćupriji, kao i rehabilitacija koja je neophodna nakon operacije.

Bez rehabilitacije učinak operacije će izostati. Takvo iskustvo smo na žalost već imali kada smo uspeli da prikupimo novac za operaciju ali ne i za rehabilitaciju. Vukašinovo stanje je takvo da će on na svakih par godina morati da „pregrmi’ operaciju. On je nasmejano dete i na prvi pogled ne biste pretpostavili da on u stvari konstantno trpi bolove. Ja sam zdrava mama i boriću se da moje dete pobedi.“ – kaže nam Branka.

Samo adekvatna invalidska kolica koštaju oko 200.000 dinara, cena ostalih pomagala je takođe visoka.

Prioritet za malenog Vukašina Depotovića je operacija u decembru.

BUDIMO UZ  VUKAŠINA

POMOZIMO MU
 – slanjem poruke 147 na 3030– uplatom na dinarski račun 160-445289-93 devizni račun 00-540-0001512.4IBAN: RS35160005400001512424

DRUŠTVO VESTI GRADA PARAĆIN