Vlada Srbije donela uredbu o zabrani uvoza robe za mučenje i smrtnu kaznu!!!

  • Izvor: novosti.rs

10/01/2018

VEŠALA, giljotine, električne stolice, gasne komore, smrtonosne injekcije, biber sprejevi, šokeri, „upaljači“ za paralisanje, ali i lisice i zavrtnji za palčeve i prste, stolice opremljene okovima, kreveti u obliku kaveza… Svi ovi predmeti namenjeni sprovođenju smrtne kazne, mučenju ili kažnjavanju – više ne mogu da se uvoze u Srbiju! Tako kaže Uredba o izvozu i uvozu robe koja bi se mogla koristiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje. Doneta je 28. decembra minule godine, a mnogi će se zapitati, da li je moguće da se ovim spravama, uopšte, do sada i trgovalo.

a ove nesvakidašnje, pomalo intrigantne Vladine uredbe, zapravo se krije usklađivanje nacionalnog sa zakonodavstvom Evropske unije. Ovakva uredba, koja na jednom mestu kontroliše međunarodnu trgovinu spravama za mučenje, prvi put je doneta pre četiri godine. Ali, ni pre toga uvoz i izvoz ove robe nije bio slobodan, već je kontrolisan po više različitih osnova.

– Usvajanjem ove uredbe, koja je deo pregovaračkog poglavlja 30 otvorenog u decembru 2017. godine, u potpunosti smo usaglasili zakonodavstvo sa Evropskom unijom u ovoj oblasti – kaže Jasmina Roskić, načelnik Odeljenja za međunarodne sporazume i spoljnu trgovinu kontrolisanom robom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. – U EU ovakva uredba postoji od juna 2005. godine, a sastavni je deo zajedničke trgovinske politike Unije.

Novom Uredbom udaren je embargo i organima vlasti. Tako čuvari reda ne smeju da koriste uređaje za obuzdavanje zadavanjem električnih šokova, lisice za palčeve i prste, zavrtnje za stiskanje palčeva i prstiju, kao i nazubljene i nenazubljene lisice i zavrtnje, palice i pendreke izrađene od metala ili drugih materijala sa metalnim šiljcima. Zabranjeni su i okovi u obliku poluge, okovi za noge sa utegama i zbirni lanci. Nedozvoljeni su i bičevi, knute, devetostruki bičevi, oni sa bodljama, kukama, šiljcima, metalnom žicom…

Kako kaže Jasmina Roskić, do 2014. godine, trgovina ovih naprava, delom je kontrolisana preko Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme, hemijske supstance su kontrolisane posebnim dozvolama, dok je uvoz i izvoz pojedine robe omogućen tek stupanjem na snagu novog Zakona o oružju i municiji, marta 2016. godine. Na toj „listi“ su prenosno oružje sa električnim pražnjenjem za zadavanja električnog šoka, električne šok palice, električni štitovi, pištolji za omamljivanje i električni paralizatori poznatiji kao „šokeri“ i „tejzeri“.

– Odredbama Uredbe definisano je da je zabranjen uvoz ili izvoz – vešala, giljotina, oštrica za giljotine, električnih stolica, hermetičkih komora, osim ako se dokaže da će se ta roba koristiti isključivo radi javne izložbe u muzeju – kaže Roskićeva. – To se dokazuje potvrdom Ministarstva kulture i samo u tom slučaju navedena roba uvozi se uz dozvolu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Uz to, uređaji za električne šokove, lisice za palčeve i prste, zavrtnji za stiskanje palčeva i stiskanje prstiju, nazubljene i nenazubljene lisice i zavrtnji, razni okovi, uvoze se ili izvoze na osnovu dozvole Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Da li je, međutim, prethodnih decenija iko odgovarao zbog trgovine jezivim spravama, u ovom ministarstvu ne znaju, ali potvrđuju da će ubuduće kažnjavanje za nedozvoljenu trgovinu ovim sredstvima biti po odredbama Krivičnog i Zakona o prekršajima.

CRNO TRŽIŠTE

KOLIKO je važna ova uredba svedoči i slučaj iz SAD, od pre nekoliko godina. Svi svetski mediji pisali su o slučaju osuđenika na smrt koji je umirao u najvećim mukama, jer je eutanaziran nekvalitetnom injekcijom. To se dogodilo jer je EU zabranila izvoz ovih preparata, pa su izvršioci kazne u Americi po svemu sudeći hemikaliju nabavili na „crnom tržištu“.

EVROPSKE VREDNOSTI

UREDBA EU zasnovana je na Konvenciji o ljudskim pravima UN i Povelji EU o osnovnim ljudskim pravima u kojoj je navedeno da niko ne može biti izložen torturi, ili neljudskom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju. Navedena Povelja, takođe, zabranjuje izvršenje smrtne kazne – kaže Roskićeva. – Jedan od osnovnih ciljeva spoljne politike EU je da promoviše usvajanje osnovnih ljudskih prava i u državama nečlanicama. Naša zemlja je usvajanjem ove uredbe pokazala posvećenost evropskim vrednostima.

DRUŠTVO