Ukoliko dođe do naglog topljenja snega i padavina, preti nam poplavni talas !!!

07/03/2018

Ukoliko dođe do naglog topljenja snega i padavina, preti nam poplavni talas Save, Drine, Dunava, Lima iz BiH, Hrvatske, Crne Gore.

style=“text-align: center;“>foto Dušan Stamenković

Nivo Južne i Velike Morave kod Kruševca juče je dostigao vrhunac, u Rasinskom okrugu ugroženo je 50 domaćinstava, poplavljeno je više od 100 hektara oranica, pod vodom su regionalni i lokalni putevi, a proradila su i stara klizišta pa je 17 ljudi evakuisano iz Malošišta, u opštini Doljevac.

Stručnjaci upozoravaju da cela Srbija uskoro može biti poplavljena!

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić kaže da su reke u ugroženim područjima juče bile u stagnaciji, ali da sve zavisi od količine i brzine topljenja snega na planinama i količine padavina narednih dana.

– Sektor je pojačao kapacitete i plan je da u narednim godinama svaka oblast ima specijalističke timove za poplave, jer, nažalost, takva je tendencija da možemo očekivati poplavu u bilo kom delu Srbije – kaže Nikolić i dodaje da su količine snega na Alpima iste kao 2006. godine, kad je bilo dosta problema na slivu Dunava:

– To mora da se prati i taj talas očekujemo negde u aprilu. U stalnoj smo komunikaciji sa susednim zemljama jer u Srbiju često dolaze talasi iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, koji nam prave dosta problema.

Hidrolog RHMZ Dejan Vladiković objašnjava za Kurir da će naglo topljenje snega i padavine koje su prognozirane za četvrtak dovesti do porasta vodostaja na sve tri Morave:

– Sneg u Hrvatskoj i padavine u Crnoj Gori stvoriće uslove da u narednih nedelju dana dođe do porasta Save i Drine. Nivo reka u Šapcu bi se mogao približiti granici vanredne odbrane od poplava, a u Sremskoj Mitrovici i Beogradu redovne. Sredinom marta očekuju se porast Dunava i Tise, a dinamika će zavisiti od topljenja snega u Austriji i Slovačkoj.

Drama na Moravi-ČAMCEM EVAKUISANO DESETORO LJUDI

Nivo Južne Morave i juče je rastao na teritoriji Kruševca, a voda se još uvek ne povlači s državnog puta drugog reda Kruševac-Niš. U mestu Đunis su protekle noći evakuisane četiri osobe. Čamcem je prevezena i jedna osoba kojoj je bila potrebna medicinska pomoć. Voda i dalje nadolazi, a većina stanovništva ne želi da napusti svoje domove. Južna Morava je poplavila polja, stigla do kuća, a vatrogasno-spasilačke ekipa su čamcem evakuisale i pet osoba iz Trubareva.

Spasioci pretražuju Moravu-ZA VELIMIROM I DALJE TRAGAJU

Spasilačke ekipe iz Užica i juče su čitav dan pretraživale Zapadnu Moravu od sela Tučkovo ka Ovčar Banji tragajući za Velimirom Đerićem (65) iz Prijanovića.

On je nestao u ponedeljak ujutru, kad je s prijateljem Radetom N. pokušavao na improvizovanom splavu da pređe nabujalu reku kako bi nahranili mangulice.

DRUŠTVO