U „Rajskim papirima“ se našla i Srbija!!!

  • Izvor: novosti.rs

07/11/2017

Među imenima iz Srbije pominju se kladionica „Meridijan“, koja je pokrenula posao internet-klađenja na Malti 2007. godine, kada je to bilo zabranjeno u Srbiji. „Meridijan“ u Srbiji drži domaća kompanija „Joker games“, osnovana 2001, koja je u vlasništvu Aleksandra Milovanovića, Snežane Božović i Zorana Miloševića.

U pisanom odgovoru KRIK-u vlasnici „Meridijana“ su rekli da nisu primarno zbog poreskih olakšica osnovali kompanije na Malti, već da su to uradili kako bi ušli u posao onlajn klađenja.

U „Rajskim papirima“ pojavljuje se i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem „Jugoimport SDPR“. On je vlasnik malteške kompanije „Jomil Malta Limited“ koja je osnovana 2007. godine, a koja je deo šire mreže kompanija „Jomil“ registrovanih u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Kongu, Kipru, Malti i Angoli, a njima upravljaju Čeković i njegova ćerka Milica.

Bivši general i trgovac oružjem Radoš Rubaković takođe posluje na Malti i ima firmu osnovanu 2008. Njegova firma je 2010. godine u Srbiji osnovala predstavništvo.

Dokumenta govore i o prodaji dela vlasništva domaće kompanije „Južna Bačka“, koja sklapa milionske poslove s državom.

Ova dokumenta otkrivaju i pozadinu propasti privatizovane kompanije „Energetika“ iz Loznice, dela čuvenog holdinga „Viskoza“.

Biznismen Bogdan Rodić, među čijim su partnerima bili bliski saradnici narko-bosa Darka Šarića, vlasnik je dve ofšor kompanije registrovane na Malti, pokazuju dokumenta iz projekta „Rajski papiri“. Porodica Rodić poseduje mnogo firmi u Srbiji, ali je pre svega poznata po tome što je osnovala trgovinski lanac „Roda“, kao i što je u vlasništvu članova porodice bila „MB pivara“.

Otkrivaju se i novi detalji o biznismenu Nebojši Ivkoviću – jednom od učesnika 24 sporne privatizacije koje je istraživao Savet za borbu protiv korupcije, a koji je privatizovao fabriku za proizvodnju i remont šinskih vozila „Šinvoz“ iz Zrenjanina u aprilu 2004. godine, koja je potom otišla u stečaj.

Branislav Grujić, srpski biznismen koji ima poslove i u Rusiji, u „Rajskim papirima“ pojavljuje se kao suvlasnik malteške kompanije „PF Properties Limited“.

Poznati srpski građevinski inženjer Zoran Florić vlasnik je malteške firme „Roads Team Company LTD“ osnovane 2010. Njegova srpska firma „Euro Gardi Group“ nosilac je konzorcijuma koji je u aprilu ove godine dobio javnu nabavku za izradu projekta nove zgrade Radio-televizije Vojvodine – posao vredan 20 miliona dinara.

U dokumentima sa Malte pojavljuje se i arhitekta Ivan Bekčić Petrović, izvođač radova rekonstrukcije terminala 2 Aerodroma „Nikola Tesla“.

U bazi podataka pojavljuje se i ime britanskog advokata Marka Harisona, koji radi iz kancelarije registrovane u Beogradu. Harison je bio savetnik Agencije za privatizaciju u nekoliko velikih poslova, uključujući i kontroverznu privatizaciju benzinskih pumpi „Beopetrol“.

KRIK ističe da posedovanje ofšor kompanije i poslovanje preko nje ne podrazumeva nužno nezakonite radnje, kao i da pominjanje bilo čijeg imena ne upućuje na to da je neko kršio zakon.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO