U nedelju u više od 100 zdravstvenih ustanova deveta akcija Ministarstva zdravlja !!!

  • Izvor: novosti.rs

19/05/2018

[views]

AKCIJA besplatnih pregleda, koju deveti put organizuje Ministarstvo zdravlja, održaće se u nedelju, 20. maja, u više od 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Od osam do 16 sati, svi zainteresovani građani moći će da obave preventivne dermatološke preglede mladeža, kardiološki pregled i proveru triglicerida i holesterola, bez zdravstvene knjižice i prethodnog zakazivanja.

trong>- Građanima koji nameravaju da u nedelju kontrolišu trigliceride i holesterol u svojoj lokalnoj zdravstvenoj ustanovi, savetuje se da ne uzimaju hranu u periodu od 12 sati pre davanja uzoraka na analizu – rekli su u Ministarstvu zdravlja povodom ove akcije.

Osim u kliničkim centarima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, preventivni pregledi obavljaće se u opštim bolnicama, domovima zdravlja i ambulantama širom Srbije. Zbog tehničkih ograničenja, neće svi pregledi moći da se urade u svakoj ustanovi.Tako će građani Kraljeva i Novog Pazara u opštim bolnicama moći da obave dermatološki, kardiološki pregled i laboratorijske analize triglicerida i holesterola, dok će se u Bogatiću obavljati pregled lekara opšte prakse, merenje šećera u krvi i krvnog pritiska, ginekološki pregled i ultrazvuk abdomena.

Besplatni pregledi organizuju se jednom mesečno od septembra prošle godine, i za to vreme pregledano je oko 160.000 građana. Od toga, više hiljada njih je upućeno na dalju dijagnostiku. Težište se s lečenja prebacilo na prevenciju i rano otkrivanje bolesti, čime su se povećale šanse za izlečenje i sprečavanje težih komplikacija.

SPISAK

SPISAK zdravstvenih ustanova uključenih u ovonedeljnu akciju, kao i spisak pregleda koje one obavljaju, građani mogu da provere na sajtu Ministarstva zdravlja: www.zdravlje.gov.rs

DRUŠTVO