U Kruševcu zbog virusa korona komisija za medijske projekte radila na daljinu !!!

08/04/2020

Grad Kruševac je prva lokalna samouprava u kojoj su članovi konkursne komisije ocenjivali projekte u oblasti javnog informisanja koristeći mogućnosti rada na daljinu zbog vanredne situacije izazvane virusom korona, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Foto: wikipedia.org

Komisija u sastavu Milorad Doderović, na predlog UNS-a, Dragoslav Gogić, dopisnik Radio-televizije Srbije (medijski stručnjak) i Radojica Mali, na predlog RAB Srbije u Kruševcu je predložila da 17 miliona dinara bude dodeljeno za 16 od ukupno 25 prijavljenih projekata u oblasti javnog informisanja.

Gogić, predsednik komisije, za UNS kaže da je rad započet tako što je članovima komisije imejlom poslata projektna dokumentacija, koji su posle rada od kuće prosledili komentare na medijske projekte.

Navodi da je posle pristiglih komentara članova komisije iz Gradske uprave organizovan sastanak preko interneta.

„U prostorijama Gradske uprave, uz prisustvo sekretara, uključili smo konferencijski, putem skajpa ostale članove komisije. Komentarisali smo svaki projekat pojedinačno i doneli predlog odluke raspodele novca medijima“, rekao je UNS-u Gogić. Ističe da je ovo dobar primer prakse dodele novca medijima u ovoj situaciji.


U Gradskoj upravi Kruševca za UNS kažu da su podržali ovakav način rada komisije jer nisu želeli da mediji, čiji projekti ostvaruju javni interes, ostanu bez novaca čekajući da prođe pandemija. U protivnom, ističu, bio bi ugrožen rad medija u trenutku kada je njihova uloga zbog borbe protiv kovida-19 još važnija.

Inače, Grad Kruševac je na ovogodišnjem medijskom konkursu izdvojio 17 miliona dinara za medije, što je najveći iznos od 2015. godine. Za medijske projekte u toj lokalnoj samoupravi je prošle, 2018, 2017. i 2016. bilo izdvojeno 15,6 miliona, dok je 2015. godine za medije opredeljeno 5,7 miliona dinara.

Prema podacima UNS-a 123 lokalne samouprave do danas su raspisale medijske konkurse, polovina njih objavila je rešenja o raspodeli novca, a Novi Sad, Medveđa, Sokobanja i Despotovac obustavili su konkurse.

Podsetimo, UNS je ranije pozvao lokalne samouprave u kojima su okončani konkursi za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja da bez odlaganja isplate novac medijima, a da se u opštinama i gradovima u kojima konkursne komisije nisu zasedele organizuje rad ovih tela na daljinu.

DRUŠTVO SRBIJA GRADOVI