U Kliničkom centru Niš u četvrtak su obavljene i prve operacije!!!

  • Izvor: novosti.rs

30/12/2017

U Kliničkom centru Niš, koji je otvoren 17. decembra, u četvrtak su obavljene i prve operacije, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i istakao da posle tog centra predstoji i završetak KC Beograd, KC Vojvodina i KC Kragujevac.

Lončar je gostujući na TV Pink rekao da se u zdravstvu najviše napredovalo u 2017. godini i da je za njega najvažnije šta kažu pacijenti.

„Njihov utisak je da se zaustavilo propadanje i da smo krenuli na bolje, ali ima još mnogo posla“, naveo je Lončar.

Podseća da je posle mnogo godina završen Klinički centar Niš zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i celoj vladi.

„Tako da je 2,5 miliona ljudi na jugu dobilo najsavremeniju bolnicu na Balkanu“.

Lončar je naglasio da je Niš dobio i treći akcelarator – aparat za zračenje i da do kraja marta ne bi smelo više da bude liste čekanja za zračenje.

Dodaje da je u poslednjih godinu dana nabavljeno 15 akcelartora i da će do proleća biti instalirano još pet tih aprata.

Cilj je da imamo jedan aparata na 250.000 stanovnika, kako građani ne bi čekali na terepiju i imali šansu za život, naglasio je Lončar.

Na pitanje koji su bili najveći poduhvati srpskih lekara u ovoj godini, ministar je rekao da su to svakako transplantacija materice, napravljeno je i ugrađeno veštačko rebro, kao i složene operacije sa rukom i šakom.

Niški Klinički centar, najmoderniji u zemlji, prostire se na 45.000 kvadratnih metara, a u obnovu i izgradnju te zdravstvene ustanove, uključujući i nabavku nove opreme, uloženo je 50 miliona evra.

Sama zgrada Klinickog centra je „pametna“, odnosno celom zgradom upravlja se iz kontrolne sobe, a obezbeđena je i tehnika kako bi Klinički centar bio nezavistan kada je reč o vodi i struji i da, ako se desi neka veća havarija u Nišu, zgrada može sedam dana nezavisno da se ne snabdeva vodom i strujom.

Radovi su počeli 2013. godine, odnosno te godine je niški klinicki centar nastavio da se gradi.

Izgradnja Klinickog centra je počela 1970. godine, a tada su započeli radovi na izgradnji 14.000 kvadratnih metara, koji su obustavljeni krajem sedamdesetih godina.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je danas čestitku građanima Srbije !!!

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je danas čestitku građanima Srbije !!!

29/12/2017