Studenti Univerziteta u Beograda podneli peticiju za smanjenje članarine zbog epidemije COVID-19 !!!

  • Autor: Milana Jovanović

28/08/2020

Studenti Univerziteta u Beogradu su danas predali peticiju za umanjenje školarine za 30%. Peticiju je potpisalo 11068 ljudi i danas je predata rektorki Univerziteta u Beogradu.

Foto: Nikolić Natalija

Mi smo razgovarali sa studentom, Nikolom Arsenićem, o peticiji i daljim dešavanjima ako ne dođe do promene cene školarine.

M. J.:  Da li mislite da online predavanja nisu vredna regularne cene školarine?

Online predavanja svakako nisu vredna pune cene školarina. Veliki broj studenata nam se javio sa žalbama da su se ta predavanja svodila na pdf prezentacije, što nikako ne može zameniti online predavanja. Imamo primer jednog Harvarda sa izvanrednim programima online predavanja koji su verovatno kvalitetnija od mnogih koja se realizuju uživo, a pojedini studenti su već pripremili tužbe.

Zanimljiva tema, posebno ako imamo u vidu hibridni model realizacije nastave u novoj akademskoj godini.

M.J.:  Do kada ćete sačekati odgovor nadležnih u vezi toga da li će školarine biti manje? U slučaju da školarine ostanu iste, koji je sledeći korak?

Odgovor čekamo do 9. septembra kada je najavljeno da će se o ovom pitanju raspravljati na senatu Univerziteta. Istina je da se već kasni sa ovim pitanjem, a veliki broj studenata je odustao od studija propuštajući upise na svojim fakultetima usled nedostatka finansijskih sredstava. Ohrabrujuće je  da se javnost uzbunila po pitanju školarina, a važno je isticati da ovo nije traženje milostinje, već isključivo zahtev za pravednom cenom studija.

U slučaju da ne vidimo pomak, razmatra se više opcija, a kao najrealnije deluju protesti ili masovne tužbe uz besplatnu pravnu pomoć Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Tenzija raste, i atmosfera među studentima je prilično napeta, mnogi već sada žele da podnose tužbe ili da izađu na ulice, na nama je da smirujemo situaciju dok god možemo. Ali strpljenja je sve manje.


M. J. :  Na koji način, osim potipisivanja peticije, možemo podržati ovu inicijativu i studente?

 Prvenstveno širenjem svesti da studenti imaju istinsku moć promena u svojim rukama.

A konkretni koraci jesu učlanjenje u našu Facebook grupu „30% niže školarine“ na linku https://m.facebook.com/groups/3625984437446154 gde se svi mogu svakodnevno informisati o našim koracima.

Takođe, svi zainteresovani studenti koji žele da se uključe u ovu kampanju mogu nam se javiti na e mail adresu nikola.arsenic@kreni-promeni.org ili peticije@kreni-promeni.org , a uključivanjem u ovu akciju istovremeno dobijaju obuku društvenog organizovanja po Harvard metodologiji (profesora Maršala Ganca).

DRUŠTVO VESTI GRADA BEOGRAD