Studenti Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu dobili su prvu nagradu u finalu studentskog takmičenja!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

18/12/2017

Studenti Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, okupljeni u tim „Contactless warriors“, dobili su prvu nagradu u finalu studentskog takmičenja za najbolje ideje koje mogu da doprinesu smanjenju novca u opticaju i razvoju bezgotovinskog prometa.

č je takmičenju „Cashless Case Challenge 2017“ koje je deo edukativne kampanje u godini borbe protiv sive ekonomije, navedeno je u saopštenju NALED-a u kom se dodaje da je finale održano danas u Beogradu.

Pobednički tim su činili studenti Marija Demirović, Jelena Popović i Aleksandar Đukanov koji su predložili da sredstvo za plaćanje ne budu samo kartice i mobilni telefoni već sve moguće vrste „gedžeta“ pa i satovi ili narukvice koji bi bili povezani sa računom putem novih tehnologija, navedeno je u saopštenju.

„Ideja tima „Contactless warriors“ ocenjena je kao najbolja jer zadovoljava sve kriterijume. Ima široki obuhvat, sprovodiva je i održiva i istovremeno utiče na smanjenje gotovine u opticaju i sive ekonomije, a posebno doprinosi finansijskoj inkluziji mladih“, navodi se u saopštenju.

Organizatori takmičenja su Ministarstvo finansija i NALED, uz pokroviteljstvo kompanije Mastercard i u partnerstvu sa Societe Generale bankom, Fakultetom organizacionih nauka i studentskom organizacijom Case Study club.

Predsedavajući Saveza za fer konkurenciju u NALED-u Goran Pitić je rekao da je podsticanje bezgotovinskih plaćanja važan deo Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije jer elektronske transakcije omogućavaju da budu evidentirane i vidljive poreskim organima i kada račun nije izdat.

„Studenti su pokazali visoku svest o štetnosti sive ekonomije po građane i privredu, a posebno o mogućnostima koje nove tehnologije pružaju u rešavanju ovog problema. Dobili smo niz kvalitetnih ideja, među kojima su uvođenje POS terminala na šaltere državnih institucija, razvoj plaćanja putem QR koda, uvođenje eČitača kao konkurencije POS terminalima i razvoj različitih mobilnih aplikacija za elektronska plaćanja“, naglasio je Pitić.

U saopštenju piše da je drugo mesto pripalo ekipi „S-gen“ sa beogradskog Ekonomskog fakulteta sa interesantnom aplikacijom usmerenom na studentsku populaciju, koja bi omogućila da u kafićima elektronski razmene i podele plaćanje računa.

Na trećoj poziciji našao se tim „24h“ sa beogradskog FON-a sa idejom za uvođenje eČitača kartica na zelenim pijacama koji su jeftiniji, mobilni i ne moraju da budu umreženi s kasom dok bi njihovu nabavku finansirao grad ili država.

Inače, piše u saopštenju, glavna nagrada za prvoplasirani tim je plaćena stručna praksa za svakog člana u trajanju od šest meseci u kompaniji mastercard, Societe Generale banci i NALED-u.

Nagrada za sve članove tri prvoplasirana tima su tablet računari, promotivni i drugi pokloni, a nagradnim fondom predviđena je i promocija radova pet najboljih timova na sajtu uzmiracun.rs, dodaje se u saopštenju.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO