Srbija želi da osnaži bilateralnu saradnju sa Švedskom u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja!!!

  • Izvor: novosti.rs

22/01/2018

Srbija želi da osnaži bilateralnu saradnju sa Švedskom u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, poručio je danas ministar Nenad Popović tokom razgovora sa državnim sekretarom za Evropsku uniju i trgovinu Ministarstva inostranih poslova Švedske Oskarom Stenstromom, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

trong>“Srbija ima talentovane mlade inženjere i odličnu univerzitetsku zajednicu. To je dobra osnova za razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju, kakvu želi da gradi naša Vlada. Da bismo odmakli dalje u tom procesu, potrebna nam je bliža saradnja i razmena znanja sa zemljama koje su svetski lideri u području inovacija, kao što je to Švedska“, istakao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

On je ocenio da je Srbija već učinila veliki pomak u stvaranju povoljnog institucionalnog ambijenta za razvoj inovacija jer u ovoj Vladi po prvi put ima ministra za inovacije, ukazujući da isti pristup u institucionalnoj podršci inovacijama ima i Švedska, koja u svojoj vladi ima ministra za preduzeća i inovacije.

Švedska, kako je dodao, u svojoj inovacionoj politici veliku pažnju posvećuje razvoju inovacija u svojim regionima i da je to princip kojem teži i Srbija.

„Zato ćemo ove godine sprovesti program za otvaranje regionalnih inovacionih startap centara na teritoriji čitave Srbije. Želimo svakom mladom čoveku u Srbiji da pružimo jednaku šansu da pokaže svoje znanje i talenat za inovacije. I ne samo to, već i da svakom od njih pružimo podršku da osnuje sopstvenu inovacionu startap kompaniju koja će doprineti razvoju ekonomije naše zemlje“, naglasio je Popović.

On je istakao da je to način da se mladi ljudi u Srbiji zaposle i zadrže u zemlji.

Osvrćući se na podatak da Švedska svake godine ulaže četiri odsto BDP u istraživanja i razvoj, Popović je naveo da taj nivo ulaganja Srbije ne može brzo da dostigne, ali da je Vlada Srbije ove godine opredelila pet puta više sredstava za razvoj inovacija i inovacionog preduzetništva u odnosu na prošlu godinu.

„To je pokazatelj da Vlada Srbije vidi razvoj inovacija kao jednu od glavnih šansi za povećanje zaposlenosti i rast ekonomije naše zemlje“, zaključio je Popović.

DRUŠTVO