SLEDEĆI klinički centar, posle niškog koji je otvoren u nedelju, na kojem će početi radovi je – KC Srbije!!!

 

  • Autor: novosti.rs

20/12/2017

SLEDEĆI klinički centar, posle niškog koji je otvoren u nedelju, na kojem će početi radovi je – KC Srbije. To će u okviru projekta rekonstrukcije i izgradnje četiri klinička centra biti i najveća investicija – čak 122 miliona evra u izgradnju i opremu.

Radovi u KC Vojvodine će se, u dobrom delu, vremenski preklopiti sa onima u Beogradu, a od rekonstrukcije je, bar trenutno, najdalje KC Kragujevac za koji još nije kompletiran ni projekat.

rokovima više niko ne licitira, jer su svi odavno – probijeni. Još 2006. godine, kada nam je Evropska investiciona banka odobrila kredit od 150 miliona evra, i mogućnost povlačenja još 50 dodatnih miliona, najavljeno je da će sva četiri klinička centra biti završena do 2010. godine, a tek smo sa sedam godina zakašnjenja dobili prvi, u Nišu, u koji je investirano 50 miliona evra u radove i opremu.

Tender za izvođenje radova na rekonstrukciji postojećih i izgradnji nove zgrade KCS je raspisan. Kako “Novosti” saznaju u Kancelariji za javna ulaganja, pripremljena je tenderska dokumentacija i za KC Vojvodine i u toku su konsultacije sa Svetskom investicionom bankom o detaljima. Za Kragujevac postoji deo projekta, ali ovaj KC mora da se doprojektuje. Kako “Novosti” saznaju u Ministarstvu zdravlja i Kancelariji za javna ulaganja, za ovaj KC će biti objedinjena dorada projekta i izgradnja, pa će se on, za razliku od ostala tri, graditi po sistemu “ključ u ruke”.

– KC Kragujevac je, kad je reč o rekonstrukciji i izgradnji, u najvećem zaostatku, i njime ćemo se intenzivnije baviti kad se ugovore radovi za KC Srbije i raspiše javna nabavka za izbor izvođača radova na KC Vojvodine – kaže Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja.

Za sva četiri klinička centra, računajući i upravo otvoreni u Nišu, koji je po infrastrukturi i opremi bolji i moderniji od većine evropskih bolnica, potrebno je 430 miliona evra. Od toga je 200 miliona iz kredita EIB, koji su potrebni samo za izgradnju. Ostatak će uložiti država, deo u novcu, a deo kroz zemljište, plate zaposlenih na sprovođenju projekata…

U Kliničkom centru Srbije u Beogradu, koji se prostire na 20 hektara u 50 objekata, sa sadašnjih 3.500 postelja, rekonstrukcijom će biti obuhvaćeno ukupno 185.000 kvadratnih metara. Gradiće se dve kule – ona započeta još 1974. i nikad završena, i jedna nova. Za izgradnju je, procenjuju upućeni, potrebno minimum tri godine, pod uslovom da radove ne prate problemi sa kojim se država suočavala tokom izgradnje na KC Niš, jer su izvođači više puta “probijali” ugovorene rokove.

Od vremena velikih planova za četiri KC pravljena sredinom prošle decenije i obećanja, za koja se ispostavilo da su bila lažna, KC Vojvodine je dobio novi, savremeni Urgentni centar, a sledeće godine bi, napokon, trebalo da počne i rekonstrukcija. Izgradnja i opremanje koštaće 47,6 miliona evra.

Najmanje novca potrebno je za KC Kragujevac – 29 miliona evra.

KC NIŠ ZAPOŠLjAVA 97 LEKARA

KC Niš zaposliće još 97 lekara, saznaju “Novosti” u Ministarstvu zdravlja. Ovaj centar, i sa preraspodelom postojećeg kadra – ukupno 3.070 zaposlenih, od kojih su 2.274 medicinskog profila, među njima 745 lekara – može da radi bez problema u novim uslovima.

– U okviru kadrovskog jačanja zdravstva koje intenzivno sprovodimo poslednje tri godine, za KC Niš već su ukalkulisane potrebe za rad u novim, boljim uslovima, pa je ovaj centar u nekoliko navrata i primao nove lekare i medicinsko osoblje, i dobijao specijalizacije za lekare.

Pre dve nedelje KC Niš je primio više od 50 novih radnika, od kojih je 48 medicinske i farmaceutske struke. Na konkursu je primljeno 45 zdravstvenih radnika: 13 viših medicinskih sestara, 16 sestara i tehničara, sedam pedijatrijskih i akušerskih sestara, tri fizioterapeuta, četiri laboratorijska tehničara, dva radiološka tehničara, tri farmaceuta tehničara. Dopunjen je i nemedicinski kadar sa po dvoje pravnika i ekonomista, i tri inžinjera elektrotehnike i računarstva.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO