MENUMENU

NAJNOVIJE VESTI

RUDARI JAMSKIH RUDNIKA UGLJA ,,RESAVICA” POSLE TRI DECENIJE KRAMPOVE I LOPATE ZAMENILI MAŠINAMA !!!

  • Izvor, foto : JPPEU Resavica

RESAVICA- U devet jamskih rudnika uglja JP PEU ,,Resavica”, posle tri decenije, krampovi i lopate povlače se iz upotrebe i u proizvodnju uvode mašine, koje rudari zovu ,,kombajni”. 

Prva iskustva rudara govore da mašina menja desetak rudara u oknu, olakšava rad, a dnevno će rudnik napredovati do desetak metara u ugljenom sloju, dok je sada to do dva metra.

 “Prva mašina već radi u rudniku ,,Soko” i daje odlične rezlutate, a tokom sledeće nedelje mašinsko kopanje uglja počinje u rudnicima ,,Rembas” i ,,Štavalj”. U toku je nabavka još jedne mašine za ,,Štavalj”, a zatim početak realizacije robnog kredita Češke vlade, koji takođe predviđa nove mašine za otkopavanje uglja i široko čelo za rudnik ,,Rembas”. Praktično povlačimo lopate i krampove, kao glavne alatke za kopanje uglja, što ima višestruki značaj. Pre svega, rudari su daleko bezbedniji u uslovima rada mašina. Proizvodnja će biti uvećana, rentabilnost rada bolja. Cilj nam je milion tona uglja iz jamskih rudnika, a posle toga nova ulaganja i povećanje proizvodnje”, izjavio je generalni direktor Marko Vuković.

Jamski rudnici uglja do pre nekoliko godina bili su predviđeni za zatvaranje, ali je prevagnula politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije za budućnost jamskih rudnika i od planova za gašenje rudnika prešlo se na reorganizaciju i realizaciju ciljeva za budućnost koji omogućavaju rad rudnicima i život u naseljima za više decenija.

   -Sadašnja proizvodnja je 500 hiljada tona. Kod nas je prisutan manuelni rad i finansijska realizacija je na niskom niovu, ali sa novom mehanizacijom sve se menja u smislu kapaciteta, nivoa proizvodnje i bezbednosti rudara, ističe Vuković.

PRATITE NAŠ PORTAL I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

PRIJATELJ  TEKSTA

PRETHODNE VESTI

ODMAH, ALI ODMAH KLIK NA PESMU