PUNIH 55 „Mig-21“ čuva naše nebo!!!

PUNIH 55 „Mig-21“ čuva naše nebo!!!

  • Izvor: novosti,rs

28/09/2017

Pre pet i po decenija iz Sovjetskog saveza nabavljeni prvi avioni „MIG-21…

U SENCI iščekivane isporuke ruskih aviona, Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije obeležava punih 55 godina od ulaska aviona „mig-21“ u naše oružane snage.

Pouzdani lovac, pet i po decenija od prvog farbanja u domaće oznake i dalje brine o nebu nad Srbijom.

Jugoslovenska armija pre tačno pet i po decenija pojačala se tada najboljim i najpouzdanijim avionom čiji je rok trajanja debelo zagazio i u 21. vek. U trenutku kada su, uz najstrože mere tajnosti stigle na batajnički aerodrom, ove letelice bile su ravne tehnološkom čudu i važile su za najmodernije lovce na svetu. Bili su to prvi nadzvučni lovci i presretači koji su mogli da lete i dejstvuju noću, kao i u svim meteo uslovima. Uz „mig-21“, u JNA je u upotrebu ušla i K-13, prva vođena raketa vazduh-vazduh koja je korišćena u Jugoslaviji.

Prvih pet aviona „mig-21“ sletelo je na batajnički aerodrom 14. septembra 1962. godine. Ova isporuka poklopila se sa otopljavanjem odnosa sa Sovjetskim Savezom u vreme predsednika Nikite Hruščova i zaokretom u nabavci vojne tehnike od Zapada ka Istoku. Iako je početni izbor vazduhoplovaca bio francuski „miraž“, nova letelica na prvi manevar osvojila je srca jugoslovenskih pilota.

– Avion „mig-21“ po mnogo čemu je jedinstvena letelica – navode piloti koji su leteli na „miguši“. – Pouzdan, moćan i dobrih performansi, stvara neponovljiv osećaj letenja. Tehnologija napreduje, proizvedeni su bolje letelice, ali „balalajka“ je u pravom smislu reči – avion za sva vremena.

Operacija isporuke izvedena je pod šifrovanim imenom „Romanija“ i obavljena je daleko od očiju javnosti. Za novoprispele „migove“ uvedeno je i posebno jugoslovensko ime L-12 („lovac 12“), kako se ni na osnovu dokumentacije ne bi moglo pretpostaviti o kojim letelicama je reč. To je ustanovilo i tradiciju domaćih oznaka za letelice Ratnog vazduhoplovstva, koja postoji i danas.

Jugoslavija je naručila 40 letelica, a poslednji avioni ovog kontingenta sleteli su na Batajnicu 1966. godine. Raspoređeni su u tadašnji 204. lovački puk, a već 1968. naći će se i u sastavu 117. lovačkog puka na zagrebačkom Plesu i na novom aerodromu-tvrđavi Željava kod Bihaća. Mnogobrojne letelice ovog tipa nabavljane narednih decenija, raspoređivane su po strogim vojnim planovima, a po raspadu Jugoslavije gro aviona preraspoređen je na batajnički aerodrom.

Avioni „mig-21“ i danas lete u sastavu 101. lovačke avijacijske eskadrile Vojske Srbije. U ovom trenutku Vojska Srbije na spisku ima 21 avion tipa „bis“ i više dvosedih aviona UM, ali je jedan broj proglašen suvišnim zbog isteka vremenskih resursa. Pozudani ruski lovac u sistemu je borbenog dežurstva sistema PVO, naoružan i spreman da poleti.

LETEĆA ENIGMA

LOVAC „mig-21“ avion je sa verovatno najbogatijim borbenim iskustvom u novijoj istoriji, a korišćen je u sukobima širom sveta. Prvih decenija korišćenja bio je obavijen velom misterije i veoma interesantan agentima zapadnih armija. Operacijom „Dijamant“ iz 1963. godine izraelska tajna služba Mosad domogla se ovog sovjetskog lovca, koji je predat Amerikancima na ispitivanje. Kao odgovor na široku proizvodnju „dvadeset jedinice“ SAD su razvile avion visokih performansi „F-104 starfajter“.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO