PRVO potpuno veštačko srce u ovom regionu ugrađeno je u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

15/12/2017

PRVO potpuno veštačko srce u ovom regionu ugrađeno je u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“! Zahvaljujući zahvatu koji je u subotu uradio tim lekara „Dedinja“, pacijent star 43 godine, sa izraženom slabošću srca, dobio je dragoceno vreme da sačeka odgovarajući organ i transplantaciju, a ovaj institut se svrstao u sam vrh svetskih ustanova koje se bave mehaničkom srčanom potporom. To je ogroman iskorak naše kardiohirurgije.

haničko srce slične je veličine kao prirodno. Napaja se baterijama, koje će pacijent po izlasku iz bolnice nositi na leđima, u rancu teškom šest kilograma. Profesor Milovan Bojić kaže, da će to pacijentu, koji bez veštačkog srca ne bi mogao da dočeka transplantaciju, omogućiti komforan život i ne krije zadovoljstvo što je u „Dedinju“ ovaj revolucionarni zahvat urađen nepuna dva i po meseca po njegovom povratku na čelo ove ustanove.

Prvo potpuno veštačko srce ugradili su kardiohirurzi profesor dr Aleksandar Nikolić i dr Saša Borović, anesteziju je vodio dr Siniša Jagodić, a u timu su bila i dva kardiologa. Operacija je trajala gotovo pet sati. Svaki detalj je snimljen, i u petak će biti predstavljen javnosti.

– Ovo je veliki poduhvat našeg tima – kaže prof. Bojić. – Za ovaj zahvat naši lekari su specijalno edukovani u Nemačkoj, a ugradnjom prvog potpuno veštačkog srca u ovom regionu Institut „Dedinje“ i Srbija uključili su se u zvaničnu prezentaciju svetskog proizvođača mehaničkog srca „Sunkardija“.

Od početaka rada na mehaničkom srcu, koje je bilo takvo da je pacijent s njim mogao samo da leži, mnogo šta se promenilo, i veštačko srce je sada neuporedivo više nalik prirodnom. Institut „Dedinje“ ima još jedno u rezervi.

– Potpuno veštačko srce ima i leve i desne pretkomore i komore, zaliske, i graftove – objašnjava profesor Bojić. – Parcijalna to nemaju. Na „Dedinju“ smo mi prvo parcijalno veštačko srce ugradili još 1995, a u Kliničkom centru Srbije je ugrađeno 2004. Na Svetog Nikolu ćemo ovde u Institutu, posle duge pauze, opet ugraditi parcijalno veštačko srce, a spremni smo da već sutra, ako se nađe organ, uradimo i transplantaciju srca. „Dedinje“ je na ovim prostorima rodonačelnik tog programa, i kako čujemo, naš prvi pacijent, kojem smo presadili srce pre 20 godina, sprema se za ženidbu.

SAMO RETKI  RADE SVE

OŽIVLjAVANjEM programa transplantacije srca, „Dedinje“ bi, uz ugradnju parcijalnog i potpuno mehaničkog organa, bilo u mogućnosti da svim mogućim metodama kojima savremena medicina danas raspolaže pomogne pacijentima za koje bez mehaničke potpore, a onda i organa donora, nema nade. I u svetu su retke ustanove u kojima se primenjuju sve tri ove metode.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO