PROTESTI PROTIV IZGRADNJE MHE NA RECI GRZI!!!

  • Autor: Danijela Stojanović

28/11/2018

[views]

Paraćin, Grza-Povodom objavljivanja vesti na društvenim mrežama da se na reci Grzi planira izgradnja  MHE građani Paraćina su se u znak protesta juče oko 11 sati okupili na ovom poznatom izletištu.

style=“text-align: center;“>foto priv. arhiva

Kako saznajemo od građana koji su prisustvovali skupu, sve je proteklo mirno,a naredni skup se planira u utorak, 04.12. u 11 sati ali se još uvek ne zna hoće li biti u centru grada ili pored crkve.Takođe je pokrenuto i potpisivanje peticije „Zaštitimo Grzu“.Inače, tokom istraživanja Grze od strane BID „Josif Pančić“, botanička sekcija prikupila je veliku količinu materijala, tj preko 1000 biljaka. Na ovom području registrovano je prisustvo velikog broja reliktnih vrsta, kao i nekoliko zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta.

zdrava.h555_720 (600 x 140)
zdrava hrana21 ) (600 x 140)

Od 19 nađenih vrsta gmizavaca i vodozemaca na području Grze, 12 su na osnovu Uredbe o zaštiti prirodnih retkosti označene kao prirodne retkosti i zakonom su zaštićene i na spisku su vodozemaca i gmizavaca od međunarodnog značaja: šareni daždevnjak, dugonogi mrmoljak, šumska žaba, kratkonogi gušter….Tri od dvanaest vrsta slepih miševa pronađenih na Grzi nalaze se na Svetskoj crvenoj listi (IUCN Red List of Threatened Species) kao skoro ugrožene (NT -near threatened) ili ranjive (VU -vulnerable, ugrožene kategorije). Inače, u našoj zemlji su sve vrste slepih miševa zaštićene zakonom.

DRUŠTVO VESTI GRADA PARAĆIN