PRODAVAC, šivač, portir i elektromonter – bili su najtraženiji profili na tržištu rada tokom aprila ove godine!!!

  • Izvor: novosti.rs

23/05/2018

[views]

PRODAVAC, šivač, portir i elektromonter – bili su najtraženiji profili na tržištu rada tokom aprila ove godine, pokazuje evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje. Traženi su bili i vozači, bravari, kuvari, kelneri, tapetari, tesari, magacioneri i pekari. Na listi trogodišnjih profila za koje su poslodavci bili veoma zainteresovani nalaze se i elektroinstalateri, prerađivači hrane i pića, krojači, stolari, gumari i zidari.

trong>Kada se dobar zanatlija pojavi na evidenciji NSZ, brzo sa nje nestane, jer su kvalitetni radnici u proizvodnji uvek traženi. Sudeći prema oglasima na internetu i štampi, najveća je potražnja za pekarima, mesarima, pica-majstorima, frizerima i konobarima.

Prema statistici Nacionalne službe za zapošljavanje, do posla najbrže dolaze elektrozavarivači, bravari, bolničari-negovatelji, vozači, kuvari, pekari, elektromonteri-instalateri, keramičari, zidari, tesari, armirači, izolateri i metalostrugari.

– Kada je reč o ovim profilima, u najvećem broju slučajeva prvenstveni uslov za njihovo zapošljavanje je odgovarajuće radno iskustvo, kao i posedovanje specifičnih znanja i veština – kažu, za „Novosti“, u NSZ. – Za navedene profile poslodavcima nudimo uslugu međuregionalnog posredovanja, koja podrazumeva da se u postupak preliminarne selekcije uključuju osobe sa područja cele Republike Srbije ili gradova i opština za koja je poslodavac zainteresovan.

Kada u svojoj evidenciji ili bar na području određenih filijala NSZ nema nekog od najtraženijih profila, NSZ, osim posredovanja, poslodavcima nudi i uslugu besplatnog oglašavanja na sajtu, oglasnim tablama i u publikaciji „Poslovi“.

OBUKE

NEZAPOSLENI koji žele prekvalifikaciju za neko od deficitarnih zanimanja mogu da dobiju besplatnu obuku posredstvom NSZ. Obuke se organizuju na zahtev poslodavca, obuke za tržište rada i za sticanje praktičnih znanja.

DRUŠTVO