Preobraženje Gospodnje se slavi kao jedan od najvažnijih crkvenih praznika!!!

  • Izvor: alo.rs

18/08/2018

[views]

19 AVGUST se proslavlja kao trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom. Veoma važno je postiti na Preobraženje

trong>Preobraženje Gospodnje se slavi kao jedan od najvažnijih crkvenih praznika. Na ovaj dan se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom.

U crkvi se osvećuje grožđe i deli narodu u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu.

Ovaj praznik je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Nije teško shvatiti svrhu Preobraženja.

Bližio se dan Hristove muke i on je rekao: „Svi ćete se pokolebati“.

Iako im je nekoliko puta govorio o muci koju će morati da podnesu, ipak je nejasno i površno u njih ulazila spoznaja da „Sin čovečji mora mnogo trpeti, da će biti ubijen i da će uskrsnuti posle tri dana“.

Trebalo je i sam Bog da se javi kako bi učvrstio veru učenika u Hristovo Božanstvo. Nebo se otvorilo i začuo se glas: „Ovo je Sin moj, Izabranik. Njega slušajte“. Zbog ovoga, praznik je u pravoslavlju poznat i kao letnje Bogojavljenje.

Tri učenika bili su svedoci kasnijeg Hristovog poniženja i mučenja. Nisu izgubili veru, iako je izgledalo da je Bog napustio Hrista.

Ipak, Petar ga se u strahu odrekao, ali je nakon toga gorko zaplakao, jer je znao koga se odrekao. Shvatili su da tako mora da bude. Setili su se njegovih reči: „Kad budem podignut sa zemlje, sve ću ljude k sebi privući“.

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

U narodu postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava. Kako se veruje, u otvorenim vodama, rekama i moru, ne treba se više kupati. Neke porodice danas slave krsnu slavu.

DRUŠTVO