Prenosivi solarni paneli doneli pobedu mladim Kruševljanima

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: Marija Miličković

Prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija centralne Srbije održanom u četvrtak osvojila je kompanija „ReSorcerer” iz Gimnazije u Kruševcu. Ovi srednjoškolci su od elektronskog otpada napravili prenosive solarne panele.

Foto:Milan Mitrović

Drugo mesto pripalo je kompaniji „OT Team“ koju čine učenici Srednje škole u Varvarinu koji promovišu različite turističke ponude kroz svoj web sajt Čarapanska avlija.

Učenička kompanija „MediCandy” iz Srednje škole u Lapovu osvojila je treće mesto a ovi učenici proizvode narukvice koje sadrže bombone od meda, maline i agar agara i predstavljaju prvu pomoć dijabetičarima tipa 1 u slučaju životne ugroženosti.

Zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (Vojvodina, jugozapadna i jugoistočna Srbija, i Beograd), ovi učenici će se u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Istambulu.

Na takmičenju u Kragujevcu svoje proizvode i usluge ponudilo je 16 učeničkih kompanija iz Kruševca, Kragujevca, Paraćina, Požarevca, Batočine, Knića, Lapova, Trstenika, Velike Plane, Varvarina i Svilajnca, a članovi žirija su ocenjivali njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NCR fondacije i Ministarstva prosvete.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

DRUŠTVO SRBIJA GRADOVI