Prava zima tek posle 10. januara-Doček Nove godine i Božić po svemu sudeći bez snežne zimske idile

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor: novosti.rs

UMESTO snega koji je najavljivan pre desetak dana, predstojeće praznike ćemo po svemu sudeći dočekati u duksevima i laganim jaknama!

Prema prognozama meteorologa, kako naših tako i onih “internacionalnih”, poslednjeg dana ove i prvog dana naredne godine očekuju nas maksimalne dnevne temperature od 12 do čak 16 stepeni, dok bi u najluđoj noći, negde oko ponoći, ona bila oko šestog ili sedmog podeoka na Celzijusovoj skali – piše Blic.

– Prvog januara i kasnijih dana preko našeg područja i do zapadne Evrope prostiraće se veoma izražen termički greben po visini, a u nižim slojevima vazdušni pritisak biće znatno iznad normale. Takva sinoptička situacija uslovljavaće strujanje veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike i iz oblasti Sahare koja će iznad našeg područja doneti sunčano i veoma toplo vreme za ovo doba godine, uz temperature i preko 15°C, ponegde i do 20°C, a na istoku i severoistoku Španije i na jugu Francuske lokalno i do 25°C. Da je kojim slučajem letnji deo godine, južnu i zapadnu Evropu i naše područje pogodio bi tropski talas sa temperaturama od 35 do 40°C i temperature bi bile za 10 do 15 stepeni više od proseka za sredinu leta, kao što će sada biti za toliko više od proseka za ovo doba godine – tvrdi meteorolog Đorđe Đurić.

Iako mnogi smatraju da pahulje za doček Nove godine upotpunjuju idilu, Beograd je u poslednjih sedam decenija imao tek nešto više od dvadesetak dočeka sa snegom. Visina snežnog pokrivača je 1954. bila 31 centimetar, a 1969. sneg se zadržao ceo decembar.

Prognoza za novogodišnju noć – 31. decembar 1. januar

BBC 10/7 13/4

Weather 12/6 12/4

Meteos 11/4 6/0

RHMZ 12/6 –

(NAPOMENA: Prognozirana maksimalna i minimalna temperatura u danu)

Prava zima tek posle 10. januara

Prema srednjoročnim najavama meteorologa, sneg i mrazeve ne treba očekivati barem do 10. januara, do kada će se zadržati znatno toplije vreme nego što je to uobičajeno za ovo doba godine.

Podsetimo, najtopliji Božić u Beogradu zabeležen je 2001. kada je temperatura bila 20,7 stepeni u plusu, dok je najhladniji bio 7. januar 1888. godine kada je izmereno -20,9 stepeni.

Na Kopaoniku 76 centimetara snega, a Zlatiboru 20

Sneg je uveliko počeo da se topi i na nižim planinama u Srbiji. Prema poslednjim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) beli pokrivač na Zlatiboru je debljine 20 centimetara, na Crnom Vrhu (Divčibare) centimetar manje, dok za uživanje na ski stazama definitivno ne moraju da brinu posetioci na Kopaoniku gde je sada 76 centimetara snega.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

DRUŠTVO