Povodom obeležavanja pola veka poslovanja u Srbiji, Coca-Cola sistem donirao opremu za 12 kuhinja u Srbiji

  • PR tekst:

23/04/2019

NOVA OPREMA ZA PRIPREMU OBROKA I U NARODNOJ KUHINJI U PARAĆINU

Predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović, generalni i direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija Svetoslav Atanasov posetili su narodnu kuhinju u prostorijama Crvenog krsta u Paraćinu.

Poseta je organizovana povodom donacije narodnim kuhinjama, koja je najavljena u oktobru 2018. godine a realizovana je u okviru obeležavanja 50 godina poslovanja Coca-Cola sistema u Srbiji. 

SARADNJA COCA-COLA SISTEMA I CRVENOG KRSTA SRBIJE

Uz redovnu saradnju koju kompanija ima sa velikim brojem kancelarija Crvenog krsta, Coca-Cola sistem sa ovom organizacijom uspostavlja hitan mehanizam pomoći u vanrednim situacijama. Imajući u vidu raspoloživost logistike i sistem isporuke, kompanija je u mogućnosti da na brz i efikasan način pošalje pomoć područjima kojima je ona potrebna.

POPLAVE , 2014.

Ovo je posebno bilo od velike važnosti tokom poplava koje su pogodile područje Balkana 2014. godine. Više desetina hiljada ljudi u Srbiji bilo je ugroženo i evakuisano, a u više od 20 opština je proglašena vanredna situacija. Pored toga što je obezbeđena isporuka ispravne vode za piće, i donirani proizvodi kompanije, Coca-Cola sistem je pomogao i kroz angažman svojih zaposlenih i kroz novčanu podršku u vrednosti od 1,1 milion dolara.

Zaposleni su tokom poplava pokazali izuzetnu humanost volontirajući više od 6.000 sati sa timom Crvenog krsta na uspostavljanju informacionog i komunikacionog čvorišta i obezbeđujući preko potrebnu opremu.

Zahvaljujući novčanoj donaciji, obezbeđena je sportska oprema za sve škole pogođene poplavama. Više od 80.000 đaka u 140 ustanova dobilo je sportsku opremu i rekvizite, a usledilo je i opremanje svih oštećenih fiskulturnih sala u Srbiji. Oprema je simbolično uručena đacima osnovne škole “Borivoje Ž. Milojević“ iz Krupnja, kao simbolu među mestima koja su najviše oštećena u nepogodama. Uoči te donacije u Krupnju, zaposleni u Coca-Cola sistemu sa đacima i volonterima Crvenog krsta zasadili su stabla kao uspomenu na ovaj događaj i uredili školsko dvorište. Predsednik Crvenog krsta Srbije, prof.dr Dragan Radovanović prisustvovao je ovom događaju.

Kompanija je, takođe, donirala i sredstva u iznosu od blizu 20 miliona dinara za sanaciju infrastrukture za zaštitu od poplava u Paraćinu i Ubu.

REZULTATI:

1,1 milion dolara pomoći

Podržano više od 80.000 đaka

20 miliona dinara za obnovu sale u Paraćinu i Ubu

Više od 6000 volonterskih sati

PROJEKAT „ OSNAŽIVANJE ŽENA MIGRANATA“ (CRVENI KRST BEOGRAD), 2017.

Projekat „Osnaživanje žena migranata“ realizovao je Crveni krst Beograda uz podršku Fondacije „Coca-Cola“ tokom 2017. godine. Osnovni cilj projekta jeste osnaživanje, obučavanje i podrška ženama smeštenim u centrima za migrante i izbeglice za izazove koje donosi integracija u svakodnevni život u nepoznatim i kulturološki različitim sredinama.

Osmišljene su i realizovane sledeće radionice: interkulturalne radionice, socijalne orijentacije, zdravstvene edukacije, obuka iz prve pomoći, okupaciono-radnu terapiju, učenje engleskog jezika i obuku za zanate.

Crveni krst Beograda, kao nosilac projektnih aktivnosti, u saradnji sa partnerskim organizacijama Crvenim krstom Šid i Crvenim krstom Kikinda, a uz podršku Ministarstva zdravlja RS i Komesarijata za izbeglice i migracije RS realizovao je projektne aktivnosti u tri opštine: Lajkovac, Šid, Kikinda.

REZULTATI:

Podrška u 3 grada

Osnaženo preko 1.000 žena migrantkinja

PODRŠKA NARODNIM KUHINJAMA, 2018.

Sistem narodnih kuhinja jedan je od najplemenitijih programa koji postoji u našoj zemlji, a za mnoge građane izvor je jedinog toplog obroka dnevno.

Po poslednjim podacima, u Srbiji (bez Beograda i KiM), postoji 76 narodnih kuhinja u kojima usluge koristi preko 35.000 ljudi. Sa druge strane, samo u Beogradu aktivna su 52 distributivna punkta u 17 gradskih opština, a spas na ovim mestima pronalazi preko 12.000 ljudi. Alarmantan je podatak da trećinu svih korisnika narodnih kuhinja čine deca, kao i da broj korisnika raste.

Podrška Coca-Cola sistema narodnim kuhinjama širom zemlje, u vrednosti od 50 hiljada evra, obuhvatila je nabavku opreme za spremanje hrane zahvaljući kojoj se  pripremaju kvalitetniji obroci u kraćem vremenskom periodu. Takođe, deo sredstava bio je namenjen za opremanje posebne narodne kuhinje u okviru prostorija Crvenog krsta u centru Beograda, u kojoj će se pripremati obroci u vanrednim i kriznim situacijama.

REZULTATI:

Uloženo 6 miliona dinara u opremu za modernizaciju narodnih kuhinja

Opremu za pripremu hrane dobilo je 12 narodnih kuhinja širom Srbije

SARADNJA COCA-COLA SISTEMA I FONDA B92

AKCIJA „BITKA ZA BEBE“, 2012.

Projekat je iniciran nakon priloga koji je emitovan na tadašnjoj televiziji B92 emitovala o inkubatorima starim i do 40 godina na beogradskom Institutu za neonatologiju. U pokušaju da se reši ovaj problem i pruži bolja šansa za život najmlađim i najugroženijim stanovnicima Srbije, Fond B92 je osmislio i pokrenuo kampanju i akciju „Bitka za bebe“, sa krajnjim ciljem da obezbedi zdravstvenim centrima širom zemlje nabavku sto inkubatora. Fantastičnim odzivom građana, kompanija, sportskih klubova, ustanova kulture, škola i fakulteta, ovaj na početku zacrtani cilj dostignut je već posle tri meseca akcije.

Coca-Cola sistem podržao je ovu akciju i bio jedan od donatora inkubatora.

KUPOVINA MOBILNOG MAMOGRAFA, 2009.

Coca-Cola sistem, učestvovao je kao jedan od donatora u akciji Fonda B92 „77 žena u 7 dana“ čiji je cilj bio kupovina digitalnog mamografa. Akcija kupovine mamografa bio je tada jedan od najvećih humanitarnih projekata u Srbiji nastao partnerstvom između privatnog i javnog sektora. U ovoj akciji svojim prilozima učestvovalo je 114 donatora, koji su prepoznali važnost borbe protiv raka dojke.

Osim narodne kuhinje u Paraćinu, šporete, kazane, mašine za sečenje i pripremu hrane u ukupnoj vrednosti od 6 miliona dinara, dobilo je još 11 narodnih kuhinja širom Srbije. 

Celokupno saopštenje uz prateće fotografije vam se nalazi u prilogu, kao pregled najznačajnih projekata u kojima je ostvarena saradnja Coca-Cola HBC Srbija, Crvenog Krsta i Fonda B92.

DRUŠTVO