Potpisani ugovori za ulaganje u unapredjivanju IT i naučno-istraživačke infrastrukture u Srbiji!!!

 

  • Izvor: telegraf.rs

16/11/2017

Projekti se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke, a izgradnja sva tri objekta trebalo bi da počne krajem prvog kvartala naredne godine

Ugovori za realizaciju tri projekta, vrednih više od 20 miliona evra, za unapređenje IT i naučno istraživačke infrastrukture u Srbiji, potpisani su danas u Beogradu u prisustvu predsednice vlade Srbije, Ane Brnabić.

č je o ugovorima za izgradnju lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Nišu, kao i zgrade za projekat „Verokio“ Instituta za fiziku u Beogradu.

Projekti se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke, a izgradnja sva tri objekta trebalo bi da počne krajem prvog kvartala naredne godine.Parafe na ugovore stavili su ministar prosvete Mladen Šarccević, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević.

Predsednica vlade Ana Brnabić rekla je da je potpisivanje tri ugovora još jedan korak napred i da su projekti na koje se ugovori odnose važni za nauku, obrazovanje, digitalizaciju, ali i za našu građevinsku industriju i BDP Srbije.

– Važno je da završavamo posao, da počinjemo projekte i da ih završavamo, jer smo toliko dugo imali praksu da nešto počnemo, a da to ne završavamo – podvukla je predsednica vlade.

Kako je rekla, lamela Elektronskog fakulteta u Nišu bila je predviđena originalnim projektom iz 1975. godine, ali nikada nije počela gradnja. Ona je zahvalila svim partnerima, pre svega Evropskoj investicionoj banci, iz čijih se kredita projekti finansiraju, što, kako je rekla, pokazuje blisku saradnju sa EU na raznim segmentima razvoja društva.

Uputila je zahvalnost predstavnicima Niša i Elektronskog fakulteta iz tog grada, kao i Institutu za fiziku u Beogradu.

Radovi na izgradnji lamele Elektronskog fakulteta i NTP u Nišu i projekta Verikio, deo su podrške Vlade Srbije i Saveta za inovaciono preduzetništvo i IT razvoju i naučne infrastrukture u Srbiji.

Pored ova tri, planirana je i realizacija još četiri projekta, od kojih su dva već počela – izgradnja NTP u Novom Sadu i tender za izradu projekta za novu zgradu Instituta Biosens u Novom Sadu, dok će dva tek biti pokrenuta – nova zgrada FON-a u Beogradu i zgrada za obrazovanje IT inženjera u Beogradu.

Ukupna vrednost sedam projekata veća je od 50 miliona evra.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO