PENZIONERI u Srbiji će najverovatnije već od 1. aprila imati na raspolaganju identifikacione kartice!!!

  • Izvor: novosti.rs

19/02/2018

PENZIONERI u Srbiji će najverovatnije već od 1. aprila imati na raspolaganju identifikacione kartice koje će ih predstavljati u svakodnevnom životu, saznaju “Novosti”. To znači da ubuduće u novčaniku neće morati da imaju poslednji ček od penzije kako bi dokazali svoj status, već će njegovu funkciju preuzeti pomenuta kartica. Njihova izrada penzionere neće koštati ni dinara, s obzirom na to da će ih PIO fond praviti o svom trošku. Svaki korisnik će je dobiti pri isplati penzije od poštara, dok će je oni koji novac podižu u banci dobijati u filijalama PIO fonda.

trong>Kako najavljuju iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kartica neće ugrožavati bezbednost penzionera i sadržaće samo osnovne podatke o najstarijim sugrađanima. Dokaz da su u penziji do sada je predstavljao penzioni ček, pa se on koristio za popuste pri kupovini u supermarketima, za administrativne zabrane, besplatne lekarske preglede koje organizuju pojedine opštine, odlaske u pozorišta, izlete ili banje, a često i u ustanovama državne uprave za podizanje određenih dokumenata, ili kao dokaz da nisu u radnom odnosu.

– Dokument o isplati novca iz PIO fonda bio je jedini validan papir uz koji se dolazilo do izvesnih povlastica, a sada će tu ulogu imati identifikaciona kartica. Na njoj će se nalaziti određeni podaci – ime, prezime i adresa korisnika, iznos cele i dela penzije koji se isplaćuje, filijala i broj tekućeg računa, matični broj, ukupne obustave penzije, koliko je umanjenje po Zakonu o privremenom umanjenju i koje je vrsta penzije. To su sve lični podaci korisnika koje je mogao da vidi svako kada je penzioner dokazivao svoj status – objašnjavaju u Ministarstvu.

Momo Čolaković iz PUPS kaže da je nedavno donet Pravilnik Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje kojim se reguliše ta oblast. Pravilnik je, kako ukazuje, stupio na snagu, što znači da će u narednih mesec-dva svaki od oko 1,7 miliona penzionera u Srbiji dobiti karticu koja će služiti samo za identifikaciju, odnosno za ostvarivanje njihovih prava u vezi s penzijsko-invalidskim osiguranjem, ali i ostvarivanjima određenih povlastica pri kupovini u prodajnim objektima.

 Sa karticom su njihovi lični podaci apsolutno zaštićeni. Niko više neće moći da ih vidi, niti da vidi iznos penzije, što se moglo videti na penzionom čeku – kaže Čolaković.

On smatra da će ova kartica biti veoma korisna u svakodnevnom životu penzionera, a, kako najavljuje, u opticaju je i predlog da se potpuno olakša njihovo preuzimanje, pa će, ko želi, moći da je dobije i preko udruženja penzionera.

PO UGLEDU NA „SENIOR“JEDAN od razloga zbog kojih su se nadležni odlučili za uvođenje identifikacione kartice je veliki uspeh „senior“ kartica koje su pre nekoliko meseci uvedene u Beogradu i koje su naišle na veliko interesovanje kako penzionera, tako i kompanija koje nude popuste. – Ukoliko bi lokalne samouprave obezbedile određene popuste, ona bi mogla na lokalnom nivou da ima funkciju senior kartice – kaže Čolaković.

DRUŠTVO