OVO MORATE ZNATI-NE dirajte danas noževe i oštre predmete !DANAS JE SVETI KLIMENT ANKIRSKI !!!

  • Izvor: espreso.rs

03/02/2020

Danas Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog sveštomučenika Klimentu Ankirskom čija su čudesa bezbrojna, a na današnji dan ne treba dirati noževe i sređivanje doma


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Svetom sveštomučeniku Klimentu Ankirskom.

Rođen je 258. godine, u gradu Ankiri od oca neznabošca i majke hrišćanke. Njegova blagočestiva majka Efrosinija proreče svome sinu mučeničku smrt i ostavi ovaj svet kada Klimentu beše dvanaest godina.


Čudesa svetog Klimenta su bezbrojna.

Zato što je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na današnji praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi “povređivao” rane Svetog Klimenta. Takođe, iako danas nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela Sveštenomučenika Klimenta.

Beseda na današnji dan govori o angelskom stanju svetitelja:

A koji se udostoje dobiti onaj svet, više ne mogu umreti, jer su kao anđeli.

Tako govori onaj koji zna i koji ga je video. Šta ima da sumnjamo više braćo?

Ovo svedočanstvo je jasno kao letnje popodne i dragocenije od svih blaga na ovom svetu, a to je svedočanstvo da oni koji se udostoje onoga sveta i vaskrsenja više ne mogu umreti, već su besmrtni kao i Anđeli Božiji.

DRUŠTVO