Prisećanje sa ponosom-VUKOVA NAGRADA za Narodnu biblioteku „Resavska škola“ iz Despotovca !!!

  • Autor: O.Despotovac/MEDIA PS

03/02/2020

Despotovac- U Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ u Despotovcu danas se sa ponosom prisećaju 5. februara 2019. godine, kada je u Predsedništvu Republike Srbije na svečanoj akademiji ovoj najstarijoj ustanovi kulture u opštini Despotovac dodeljena Vukova nagrada za, kako stoji u njenom obrazloženju, „izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.“


Prema rečima Sanele Simić, direktora Narodne biblioteke „Resavska škola“ sve što se veže uz ime Biblioteke u njenom trajanju dužem od pola veka dovelo je do toga da ona bude prepoznata kao ustanova dostojna Vukove nagrade, ali upravo ta ista nagrada kao najveće nacionalno priznanje u oblasti kulture obavezuje, ne samo na doslednost u radu, nego i na sve veći trud i postignuća. 

Vukova nagrada je dodeljena Biblioteci, ali je Biblioteka deli sa svim svojim korisnicima, sugrađanima i lokalnom samoupravom Despotovac, bez čije podrške i saradnje ne bi uspevala u rezultatima koje beleži.


Na svečanosti u zgradi Predsedništva Srbije, uručene su plakete Vukove nagrade. U ime Narodne biblioteke „Resavska škola“ nagradu je primila direktor Sanela Simić.

Ovom prilikom direktorka Simić se zahvalila svim radnicima Biblioteke koji su ovu ustanovu izgrađivali do ovog nivoa proteklih pet decenija, svim poštovaocima knjige, bez kojih biblioteka ne bi postojala, zavičajnim piscima i kulturnim radnicima, entuzijastima koji su osnivali velike i zapažane menifestacije u malom Despotovcu, kao što su „Dani srpskog duhovnog preobraženja“ i međunarodni festival poezije „Slovo ljubve“.

Posebnu zahvalnost je iskazala uglednim književnicima, profesorima i naučnim radnicima koji su podržali predlog da naša biblioteka dobije ovo visoko priznanje koje obavezuje na doslednost i predanost srpskoj kulturi.

KULTURA VESTI GRADA DESPOTOVAC