Obeleženo 40 godina rada IKVB Dedinje okupljanjem starih doktora i prvih pacijenata!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

02/12/2017

NIKOLA Vučićević prvi je pacijent u tadašnjoj Jugoslaviji kojem je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje presađena jetra. Bio je to epohalni događaj za Srbiju, a za Nikolu – spas! Nedavno je proslavio 69. rođendan, ali i 23. svog novog života! U Institutu se  sreo sa legendarnim timom koji je izvodio pionirske transplantacije srca i jetre, kao i sa ostalim pacijentima koji su u ovoj bolnici pre više decenija dobili novu šansu. Ovim okupljanjem ujedno je obeleženo i 40 godina rada Instituta.

periodu od 1995. do 1999. godine, u ovom institutu urađena je transplantacija pankreasa, 16 presađivanja jetre i sedam transplantacija srca.

– Bio sam jedan od tih srećnika, zapravo prvi u tom istorijskom poduhvatu, kojima je darovan novi život u ovoj bolnici – kaže Vučićević. – Pre toga imao sam četiri trovanja mozga, toliko puta sam padao u komu, znao sam da mi se kraj bližio. Na moju i neizmernu sreću moje porodice, od tada živim punom parom već 23 godine.

Beć 18 godina na Dedinju nije urađeno nijedno presađivanje. Često se govorilo o uspešnom projektu, mada bez nacionalnog programa, ali i o velikom trudu i entuzijazmu tima koji je stajao iza ovih transplantacija. Posle dugogodišnjeg prekida, međutim, direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić juče je najavio da će se ovi zahvati ponovo raditi na Dedinju! Po njegovim rečima, Zavod za biomedicinu dao je „zeleno svetlo“, a sada se još čeka i formalna potvrda.- Tehnički smo spremni, imamao opremu, kadar, a najbolje priznanje uspešnog i dobrog rada su pacijenti koji su sa nama i posle dve decenije od transplantacija – rekao je Bojić za „Novosti“. – Postoje razni razlozi i objašnjenja što se svih ovih godina nisu radile transplantacije na Institutu Dedinje, ali nema opravdanja da ih ne bude ubuduće.

U grudima Milana Lujića iz Brčkog već 18 godina kuca novo srce. Pre nego što je, sa nepune 33 godine došao na „Dedinje“, bilo mu je „odbrojano“ najviše mesec dana. Danas je, kaže, srećan čovek, zahvaljujući timu ovog instituta. Zahvalnost lekarima i sreću što je živa, nije krila ni Sonja Stoleska (53), iz Makedonije, kojoj je pre 16 godina transplantirana jetra.

– U Makedoniji su me već bili otpisali, ali nada se pojavila kada mi je javljeno da idem na operaciju na Dedinju – seća se Sonja. – Znala sam da kupujem kartu možda u jednom smeru. Tada sam kod kuće ostavila ćerkicu od četiri godine i sina od sedam i krenula u Beograd po jedinu šansu za novi život. Sada sam ponovo ovde, nasmejana i srećna što se, zahvaljujući timu ne samo sjajnih lekara, već i sestara i celokupnog osoblja, za čije zdravlje palim sveće, vraćam radosna svojoj porodici.

MALO DONORA

NAJVEĆI problem kada je reč o presađivanju je mali broj donora, a lekari kažu da jedan donor obezbeđuje organe za osam osoba. U prvoj polovini ove godine bila su 24 donora, što je trećina od potrebnog broja. Posle prekida transplantacija na Dedinju, prva presađivanja rađena su u KC Srbije od 2013. godine. Lekari upozoravaju da je broj donora u Srbiji u padu, pa je u 2016. bilo svega 14 donora. Srbija bi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, trebalo da ima 75 donora godišnje, a transplantaciju srca trenutno čeka 30 osoba.

ISTORIJSKI TIM

UZ mnoge anegdota, priča kako su se rešavali problemi u hodu, „jurili“ organi od donora, juče su se prvih presađivanja organa na Dedinju prisećali lekari tog istorijskog tima Instituta „Dedinje“. Među njima bili su prof. dr Predrag Lalović, prof. dr Božina Radević, prof. Reik Huskić, dr Miodrag Perić, prof. Rada Ješić, dr Vera Maravić Stojković…

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO