Ne dozvolimo da Rade Cmiljanović iz Kamene Gore kod Prijepolja dočeka zimu u podrumu !!!

07/11/2021

Rade Cmiljanović živi u Kamenoj Gori nadomak Prijepolja, ali uslovi za život ovog šezdesetogodišnjeg čoveka nimalo nisu dobri. Rade živi u trošnoj kući, koja se usled veće količine snega može lako urušiti, a onda gde bi Rade?

Foto: Lazar Špica

Iako su lokalni mediji ranije pisali o tome, nije se mnogo napredovalo da se ovom čoveku napravi krov nad glavom i da mu se omoguće koliko toliko pristojni uslovi za život.

Radetu je pre malo više od godinu dana umrla majka koja je primala invalidsku penziju i tudju negu, a zbog njenog I njegovog stanja to je bio jedini izvor prihoda. I sam Rade takodje je imao tešku operaciju i nije sposoban za rad. Sada, posle smrti majke Rade, nema nikakav izvor prihoda.

Ali, humanost dobrih ljudi nema granicu, tako je i ovaj put.  Naime, kada je saznao u  kakvim uslovima živi Rade Cmiljanović, Lazar Spica je pokrenuo humanitarnu akciju da  ovom čoveku pomogne koliko ko može.

Foto: Lazar Špica

Lazar Špica, Dušan Šljukić, Vojislav Petrić, su pokretači ovog smelog humanitarnog gesta da se pomogne Radetu Cmiljanoviću, da se  uradi nešto da čovek ne sačeka zimu pod rizikom.

Zašto smelog humanitarnog gesta?  Pa zato što Rade Cmiljanović živi na planini na Kamenoj Gori, gde, kada je veliki sneg ili blato, skoro je nemoguć pristup njegovoj kući.

Morali su početi i moraju biti brži od vremena.


“Počeli smo da se okupljamo sa istom idejom, većina nas smo privatnici, manje više u gradjevini i odmah smo dali materijal, svako šta je ko imao, gradju, crep, ciglu, itd, a onda se sve više lokalnih meštana i privatnika uključivalo u akciju da pomognemo Radetu”, rekao je za naš portal Lazar Spica.

“Ali, čas je kiša, pa malo sneg, pa mora da se malo stane, ali čim otopli, mi krenemo dalje”, dodao je Lazar.

Da bi se Radetu omogućili koliko- toliko pristojni ulovi za život, Lazar je otvorio namenski račun, ali i apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu koliko mogu, ali nije novac toliko prioritet.  Ustvari, svaka pomoć je dobro došla, kako u ljudskoj snazi, tako i u beloj tehnici (frižider, zamrzivač , električni šporet, veš mašina i dr) i još malo u materijalu za kuću.

Lazar nam je rekao da su potrebne donacije poput električnog šporeta ili šporeta na drva, ili zamrzivač, može i polovno, ali samo da je očuvano i ispravno,  bitno je da se Radetu pomogne da u snegom zavejanoj planini, pri neprohodnim putevima ove i narednih zima živi pristojno.

Da se ne bi novac ili donacije u materijalu nepotrebno trošile, Lazar je uz pomoć dva studenta gradjevine uradio plan koliko čega treba. Aleksandar Dučić i Aleksandar Pujović pokazali su da, pored toga što su dobri studenti, pomogli su da sve se na papiru izračuna, takodje su i veliki humanitarci.

Da bi se što pre radovi završili, ovo je trenutno neophodno:

1- 65-70m² stiropora (može 5cm debljina)

     *spoljna izolacija

2- 22 table rigips ploča

3-25m² mineralne vune

 *izmedju plafonskih gred


Foto: Lazar Špica

Kako u svakom od nas postoji humantost, bilo bi dobro dok je ovo lepo vreme da se ovo obezbedi, jer kako Lazar kaže, rok je možda do prvog decembra, jer se posle toga očekuje sneg, a tada je pristup Radetovoj kući nemoguć..

Možemo tekst u nedogled pisati, ali je bitno da odmah svi zajedno delujemo i pomognemo da se Rade Cmiljanović useli u svoj novi skromni dom od 25m² pre zime.

On sada trenutno zbog stanja stare kuce živi u podrumu iste, a ako budemo brzi i sve se završi pre nego što padne sneg, ovaj šezdestogodišnjak useliće se u svoj mali, ali topoli dom.

Možda svima nama 25m²  deluje zaista malo, kada svako od nas manje više živi u mnogo većim stanovima u kućama, ali  će Radetu ova kućica od 25m² izgledati kao vila kada zna da mu neće biti hladno, da neće kisnuti, da mi neće krov pasti, već da će mu biti toplo i da će moći da se naspava kao i svi mi, a da nema strah od već pomenutog..

Lazar je otvorio i namenski račun, koliko ko može da pomogne i da se bar do kraja novembra sakupe neophodne sanitarije o kojima smo na početku napisali, ali pokažimo po ko zna koji put da smo veoma human narod..

Broj namenskog računa na koji se mogu donirati sredstva :

200-115964127-81

Da biste se više informisali i da bi vaša pomoć stigla kako i gde treba, takodje, da ne bude dupliranih sanitarija, možete kontaktirati organizatora ove humanitarne akcije, Lazara Spicu na broj telefona 064/507 54 32

 NE DOZVOLIMO DA RADE CMILJANOVIĆ SAČEKA ZIIMU U KUĆI KOJA ĆE SE URUŠITI POD VEĆOM KOLIČINOM SNEGA,  VEĆ DA JE DOČEKA U TOPLOM DOMU!

DRUŠTVO