Na medjunarodnom multidisciplinarnom takmičenju u Kragujevcu učenici ćuprijske Gimnazije osvojili dve prve nagrade !!!

  • Izvor, foto : TV Pomoravlje

14/10/2020

Učenici drugog razreda informatičkog odeljenja ćuprijske Gimnazije osvojili su dve prve nagrade na međunarodnom multidisciplinarnom takmičenju iz oblasti medicine, primenjene fizike, elektronike i programiranja, održanom u organizaciji Instituta za fiziku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.


Takmičarski zadatak podrazumevao je projektno rešenje koje će svojom namenom doprineti borbi protiv Kovida-19. Princip nadmetanja bio je da učesnici gotov projekat donesu na takmičenje, gde se od njih tražilo da najpre predstave programerski kod projekta, a zatim demonstriraju kako funkcioniše u praksi.

Na takmičenju u Kragujevcu Gimnazija je učestvovala sa dva tima. Jedan je predstavio projekat koji obuhvata tri celine -senzorni uređaj za dezinfekciju ruku i beskontaktno merenje temperature, “pametnu” ultrazvučnu kapu za održavanje fizičke distance i robota za dezinfekciju prostora sa UV lampom – objašnjava Dalibor Rajković, profesor fizike i informatičke grupe predmeta.


Tokom vanrednog stanja svi smo bili socijalno izolovani i nije nam bilo dozvoljeno da ostvarujemo fizički kontakt. Zato smo došli na ideju da za drugi projekat osmislimo beskontaktnu društvenu igru, koja po principu igranja podseća na “Ne ljuti se čoveče”. Umesto bacanja kocke aktiviranjem senzora sistem nasumično bira broj od jedan do šest, a figure se zatim pomeraju po LED traci prema unapred definisanim pravilima.

Konkurencija na takmičenju je bila veoma oštra, ali to naš uspeh samo čini još većim. Tokom rada na projektima osim razvijanja ideja koje će koristiti čovečanstvu u velikoj meri smo dodatno razvili timski duh – kažu takmičari.

Mlade inovatore iz Gimnazije uskoro očekuje još jedno multidisciplinarno takmičenje na kome će morati da prikažu svoje umeće i kreativnost, a na koje, kažu, odlaze sa namerom da obogate kolekciju nagrada.

DRUŠTVO VESTI GRADA ĆUPRIJA