Na jugu Srbije u poslednjih nekoliko godina stanovništvo se opredlilo za proizvodnju maline

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: Jovana Ivanović

Na jugu Srbije se u poslednjih nekoliko godina stanovništvo opredlilo za proizvodnju maline i ostalog voća i povrća što je u tom trenutku obećavalo bolju egzistenciju i kvalitet zivota, smanjila bi se migracija stanovništva sa kojom smo suočeni više decenija.

U pčinjskom okrugu se u poslednjih 10 godina podiglo dosta zasada malina jer su svi uslovi pogodni za proizvodnju tog voća.

Sve je bilo kako treba dok nije naišao problem plasmana maline 2022.godine.-

-„Naime prošle godine otkupna cena maline zabeležila je rekord. Međutim, mnogo je proizvođača koji nisu uspeli da naplate potraživanja. Oko 3 tona maline još uvek u hladnjačama. Razlog tome je pad u izvozu Srpske maline koji je u 2022 godini opao u odnosu na 2021.godinu.
Ali i veliki razlog je što se uvezao kontigent maline i cena sveze u otkupu je podle berbe prepolovljena. Sve su to loši signali na relaciji izvoznika i njihove loše procene.
Rešenje je zaloga maline u banci postanska stedionica o čemu smo imali sastanke sa bankom i Ministarstvom Poljoprivrede .
Na Jugu kao i u ostalim krajevima Srbiji, male i srednje hladnjače kao i zadruge , nailaze na problem kako ispaltiti rod maline 2022, gde su priznanice proizvodjačima pisane na 500-600 din, a sada tu robu mogu prodati najviše 280-300 din u zamrznutom stanju, nadamo se da će nam država pomoći u prevazilaženju ovog problema.
Ako se ova situacija ne reši u najkaraćem roku, imaćemo vrlo neizvesnu sezonu 2023 godine. Bojim se da će posle te neizvesnosti doći do urušavanja u sektoru malinarstva“, naglašava Dojčinović predsedsedik udruženja malinara „Malinari Surdulica“ i član grupacije “ Nase voće Srbija“

Vreme kako kaže ističe i sada već uveliko razmišljaju o tome koje će poteze povući u 2023. godini kako opet ne bi došli u situaciju da u sezonu uđu i istu grešku ponove opet.
Jer postoji mogucnost da se malina ne može kupovati i da će mnogo malih hladnjača bankrotirati a proizvodjači će istati ne isplaćeni i malinjaci će ostati u korovu neobradjeni.
Sve nade polažemo u Državu da nam pomogne, rekao je Dojčinović predsedsedik udruženja malinara „Malinari Surdulica“ i član grupacije “ Nase voće Srbija“

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

DRUŠTVO VESTI GRADA SURDULICA