Može se očekivati i rusko odobrenje Belorusiji da isporuči Srbiji sistem protivvazdušne odbrane“S-300″, kao i šest aviona „mig 29“!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

21/12/2017

BEOGRAD – Srbija, u pogledu vojno-tehničke saradnje sa Rusijom, očekuje dolazak 30 modernizovanih tenkova „T-72“, 30 oklopnih automobila „BRDM-2″, a može se očekivati i rusko odobrenje Belorusiji da isporuči Srbiji sistem protivvazdušne odbrane“S-300“, kao i šest aviona „mig 29“, ocenjuje vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ima veoma ozbljan i detaljan razgovor o vojno-tehničkoj saradnji i to u četiri oka, ali više detalja zvanično nije saopstila ni srpska, ni ruska strana.

style=“text-align: center;“>izvor: printscreen youtube

„Srbija je vojno neutralna zemlja, Srbija mora da osigura sebe i Srbija će napredovati u smislu svoje operabilne funkcionalnosti. To je ono što mogu da vam kažem“, rekao je Vučić.

Precizirao je da je sa Putinom imao dobar i sadržajan razgovor, u četiri oka.

Detalji razgovora o vojno-tehničkoj saradnji nisu poznati, a u medijima se, uoči posete srpskog predsednika Moskvi, spominjala, pored ostalog, nabavka PVO sistema.

Lazanski procenjuje da bi do dogovora ipak moglo da dođe.

„Možemo očekivati odobrenje Rusije Belorusiji da nam isporuči sistem „S-300“ i šest aviona „mig 29″, s obzirom na to da Rusija kao proizvođač mora da da dozvolu da bi druga zemlja to nama isporučila. Videćemo pod kojim uslovima uzimamo to od Rusije, ali u svakom slučaju, vrlo jeftino“, rekao je Lazanski za Tanjug.

Prema njegovim rečima, taj sistem „S-300“, „verovatno će“ biti modernizovan od strane Rusa, a Lazanski se, u perspektivi, nada i kupovini sistema „Pancir“ i „Buk M-2“, što bi bila „jedna trupna protivvazdušna odbrana“, koja Srbiji, ističe, ipak u ovom času nedostaje.

„To bi, zajedno sa sistemom „Kup“ koji imamo, a sistemi „Buk“ i „Kup“ su komplementarni, bila jedna solidna protivvazdušna odbrana, čime bi naravno pozicija Srbije u ovom delu Balkana i u geopolitičkom i u vojnom smislu mnogo bolja“, naglasio je Lazanski.

Srbija, ponavlja, u pogledu vojno-tehničke saradnje sa Rusijom, očekuje i dolazak 30 modernizovanih tenkova „T-72“, kao i 30 oklopnih automobila „BRDM-2“, takođe modernizovanih, koje je Ruska Federacija poklonila Vojsci Srbije.

S druge strane, Lazanski smatra da Srbija „vrlo teško“ može nešto da ponudi Rusiji, s obzirom da se zna veličina zemlje i vojne industrije, ali da će naša zemlja, u svakom slučaju, ići na to da neke vrlo kvalitetne proizvode srpske namenske industrije ponudi Ruskoj Federaciji, tako da je to, ocenjuje – otvorena lepeza mogućnosti.

„Takođe, mi od Rusije kupujemo kamion, osnovicu za „Noru B-52“ koju prodajemo širom sveta, verovatno bi mogli da nađemo i saradnju u proizvodnji nekih drugih oklopnih vozila. Jedno vreme, Rusi su pokazali zanimanje i za naš školski avion „Lastu“, ali, to je bilo samo na temelju preliminarnih razgovora“, rekao je Lazanski.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO