MITROVDAN-verovanja i običaji!!!

 

MITROVDAN-verovanja i običaji!!!

  • Izvor:telegraf.rs

08/11/2017

Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Dan Svetig Velikomučenika Dimitrija poznat je u narodu kao Mitrovdan, slavi se 8. novembra, po novom kalendaru. Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, a evo i zašto.

aj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima.

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge srpske porodice, rodio se u grčkom gradu Solunu od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji dugo nisu mogli da imaju decu.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće jer ko tada ne bude u svom domu, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

Pošto nije hteo da goni i istrebljuje hrišćane po nalogu cara Maksimijana, on je Dimitrija poslao u tamnicu, gde je kasnije, kada je priznao da je hrišćanin, i pogubljen. Njegovo telo su potajno uzeli hrišćani i sahranili ga.

CRKVA PODIGNUTA NAD MOŠTIMA

Iz njegovog tela poteklo je celebno miro, kojim se mnogi bolesnici izlečiše. Uskoro nad moštima bi podignuta mala crkva. Neki velmož Ilirski Leontije bejaše bolestan od neizlečive bolesti. On priteče moštima sv. Dimitrija s molitvom i bi potpuno isceljen. Iz blagodarnosti Leontije je podigao mnogo veću crkvu na mestu stare.

„STANITE, NE DIRAJTE!“

Svetitelj mu se javio u dva maha. Kada je car Justinijan hteo da prenese mošti svetiteljeve iz Soluna u Carigrad, iskočiše plamene iskre od groba i ču se glas: „stanite, i ne dirajte!“ I tako mošti sv. Dimitrija ostaše zauvek u Solunu.

Kao zaštitnik Soluna, sveti Dimitrije mnogo se puta javljao i mnogo puta spasao Solun velike bede. Čudesima njegovim, smatra se, nema broja.

Svetog Dimitrija Rusi smatraju pokroviteljem Sibira, koji je osvojen i Rusiji prisvojen 26. oktobra 1581. godine.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

DRUŠTVO