Maske preko nosa i usta od sada će nam biti realnost svuda – U zatvorenom, ali i na otvorenom prostoru !!!

12/07/2020

Krizni štab za borbu protiv korone na današnjoj sednici  doneo je obavezu nošenja maski u svakom zatvorenom prostoru u celoj Srbiji, i na onim mestima na otvorenom gde je nemoguće održati distancu od 1,5 metar. Takođe, zabranjeno je okupljanje za više od 10 ljudi i u zatvorenom prostoru, i u otvorenom. 


Članovi Štaba preporučili su da maske nose i deca, ali kako saznajemo, nije precizirano kog uzrasta.

– Prvo se razmišljalo da se granica postavi na 2 godine, a zatim na 5, ali je ipak odlučeno da roditelji brinu o tome – saznajemo od članova Kriznog štaba.

On navodi da obavezna maski na distanci koja je manje od metar i po na otvorenom neće važiti za članove domaćinstva.

Nove mere stupaju na snagu u petak 

Nove mere stupiće na snagu u petak ujutro, pošto ih ministri usvoje sutra na sednici Vlade prenosi portal Telegraf .rs

–  Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra – precizira se u saopštenju Vlade nakon sednice Kriznog štaba. 


U njemu se precizira da mera koja se tiče zaštitnih maski i koja je na snazi u Beogradu, danas je proširena na teritoriju cele  Srbije, bez izuizetka:

– Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično. Na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru, preporučuje se nošenje zaštitnih maski. 

Vlada  Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

– Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje korona virusa. Uvereni smo da ćemo zajedno sa svim svojim građanima, uz najveću moguću disciplinu i odgovornost, iz bitke protiv korona virusa izaći kao pobednici – dodaje se u saopštenju Vlade.

DRUŠTVO