Jednokomponentna vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Lajt“ registrovana je u Rusiji-Efikasna protiv svih sojeva korone !!!

  • Izvor: rs.sputniknews.com

03/05/2021

Jednokomponentna vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Lajt“, koju je napravio ruski Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“, registrovana je u Rusiji, a njena efikasnost iznosi 79,4 odsto, saopštio je ruski Fond za direktne investicije (RFPI).


Foto: ilustracija pixabay

„Ministarstvo zdravlja Rusije, Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ‘Gamaleja’ i RFPI saopštavaju da je registrovana jednokomponentna vakcina protiv virusa korona ‘Sputnjik Lajt’. Efikasnost jednokomponentne vakcine iznosi 79,4 odsto od 28. dana nakon imunizacije. Stopa efikasnosti od oko 80 odsto premašuje stope efikasnosti mnogih vakcina kod kojih su potrebne dve doze“, navodi se u saopštenju.

Precizirano je da je procena efikasnosti izvršena na osnovu podataka prikupljenih od Rusa koji su primili samo jednu dozu u okviru programa masovne vakcinacije, i koji iz bilo kog razloga nisu dobili drugu dozu u periodu od 5. decembra 2020. do 15. aprila 2021. godine, prenosi  portal rs.sputniknews.com


Efikasna protiv svih sojeva korone


Prema laboratorijskim istraživanjima centra „Gamaleja“, vakcina „Sputnjik Lajt“ je efikasna protiv svih novih sojeva virusa korona, dodaje se u saopštenju Fonda.

„Nisu registrovane ozbiljne neželjene reakcije nakon imunizacije vakcinom ‘Sputnjik Lajt’“, precizirano je u saopštenju.

„Sputnjik Lajt“ ne zahteva specijalne uslove za čuvanje i logistiku, a cena je pristupačna – manje od 10 dolara.

Šema primene sa jednom dozom omogućava da se za kratko vreme vakciniše veliki broj ljudi.

Dodaje se da se deseti dan nakon vakcinacije „Sputnjikom Lajt“ ćelijski imuni odgovor na S-protein virusa korona formirao kod 100 odsto vakcinisanih.

Prva i druga faza ispitivanja bezbednosti i imunogenosti vakcine započela je u januaru 2021. godine, a preliminarni rezultati su dobijeni 10. marta.

Rezultati su pokazali proizvodnju antigen-specifičnih IgG antitela kod 96,9 odsto dobrovoljaca 28 dana nakon imunizacije. Antitela koja neutralizuju virus razvijaju se kod 91,67 odsto dobrovoljaca 28 dana nakon imunizacije.

„Vakcinacija osoba koje imaju imunitet na SARS-CoV-2 vakcinom ‘Sputnjik Lajt’ stimuliše povećanje titra IgG-antitela kod dobrovoljaca za više od 40 puta 10 dana nakon imunizacije. ‘Sputnjik Lajt’ je pokazala visok stepen bezbednosti za sve koji su primili vakcinu, uključujući osobe sa postojećim imunitetom na virus koronu“, ističe se u saopštenju pres-službe RFPI.
Treća faza kliničkih ispitivanja u kojoj učestvuje 7.000 dobrovoljaca odvija se u Rusiji, UAE, Gani i drugim zemljama. Preliminarni podaci se očekuju u maju.

„Sputnjik Lajt“ pogodna za revakcinaciju i kombinaciju sa drugim vakcinama

Direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg saopštio je da je vakcina „Sputnjik Lajt“ pogodna kako za osnovnu vakcinaciju, tako i za revakcinaciju, ali i za povećanje efikasnosti u kombinaciji sa drugim vakcinama.

Potpredsednica Vlade Rusije Tatjana Golikova saopštila je da će se vakcina koristiti za vakcinaciju od 18 do 60 godina starosti.

Ona je istakla da je „Sputnjik Lajt“ alternativa vakcini „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Prema njenim rečima, vakcina „Sputnjik Lajt“ je napravljena u cilju brzog stvaranja kolektivnog imuniteta kod stanovništva u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, kao i za vakcinisanje osoba koje su preležale koronu, a nemaju antitela, ili je njihov nivo nizak.

Šef RFPI Kiril Dmitrijev je istakao da „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ostaje glavno sredstvo za vakcinaciju protiv korone u Rusiji, dok će se jednokomponentna vakcina „Sputnjik Lajt“ izvoziti u inostranstvo.

Vakcina „Sputnjik Lajt“ je prva komponenta vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) – rekombinantni adenovirusni vektor čoveka 26. serotipa (rAd26).

Ruski fond saopštava da je prvu dozu vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) širom sveta primilo više od 20 miliona ljudi do 5. maja.

„Pritom, nisu zabeleženi slučajevi moždane sinovenske tromboze (Cerebral Venous Sinus Thrombosis, CVST)“, precizirano je u saopštenju.

Ističe se da proizvodnja vakcine ispunjava najstrože standarde sa temeljnom procedurom sa četiri faze prečišćavanja vakcine.

DRUŠTVO